Творби на 25-има наши илюстратори на Панаира на детската книга в Болоня

Произведения на 25 съвременни български илюстратори ще бъдат представени в рамките на 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня. Селекцията е направена специално за форума, който ще се проведе между 8. и 11. април. Организатори са асоциация „Култура и книжовност“ и асоциация „Българска книга“.

Експозицията е озаглавена „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“. Куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова.

„Този подбор не е класация, не претендира за изчерпателност, а си поставя за цел да насочи вниманието на публиката и професионалистите към конкретни качества и аспекти от работата на художниците, да осветли подхода им към литературния текст, избора на техника, композиционни и наративни похвати. Чрез постиженията им да формулира това, което най-общо наричаме стил.“, споелят кураторите.

Изложбата ще бъде показана в българския павилион на Панаира в хале 30, номер C32 D43.

Художниците, чиито произведения ще могат бъдат разгледани, са: Аля Маркова, Антония Мечкуева, Веселин Праматаров, Вяра Бояджиева-Кастелейн, Деница Минева-Деланд, Елица Сърбинова, Ива Сашева, Ина Христова, Калина Мухова, Катина Пеева, Кирил Златков, Лиляна Дворянова, Люба Халева, Мартин Станев, Миглена Папазова, Мила Янева-Табакова, Мира Мирославова, Сотир и Пенко Гелеви, Сиана Захариева, София Попйорданова, Стела Драйс, Юлиан Табаков, Яна Казакова и Ясен Григоров.

Всеки от изброените е представен с фрагмент от илюстрация към конкретно заглавие и онлайн галерия с илюстрации от същата книга, подготвителни рисунки, любопитни детайли, кураторски текст, биография и контакти, техническо описание на изданието, както и информация за други творчески проекти от същия художник. Изложбата е придружена от печатен и онлайн каталог на английски и български език. След Панаира на детската книга експозицията ще пътува и из различни градове в България.

Участието на България в Панаира на детската книга в Болоня се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и програма „Култура“ на Столична община.

Снимка: Асоциация „Култура и книжовност“