За българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

От 8. до 11. април в Болоня ще се проведе шейсет и първият Международен панаир на детската книга. За българското присъствие на Панаира отговарят Асоциация „Култура и книжовност“ и Асоциация „Българска книга“. В павилиона, подготвен от тях, ще бъдат представени най-новите книги на родни автори, селекция от детски книги от последните десет години, наградени заглавия, както и стари класически издания. Ще бъде показана и изложба на детски илюстрации от съвременни български художници, която ще обиколи няколко града у нас. Нейни куратори са Антон Стайков и Свобода Цекова.

Българското пространство на Панаира на книгата ще даде възможност за професионални срещи на наши издатели с чуждестранни партньори. На щанда международните посетители ще могат да получат информация и за фестивали и форуми, работещи в сферата на детската книга в страната ни. Павилионът ще бъде домакин на няколко събития, сред които представяне на финансиращите програми за превод и промоция на българска литература в чужбина.

Книжният форум е първокласен световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация.

За 60-годишната си история Панаирът е успял да събере разнообразна публика от издатели, илюстратори, графични дизайнери, литературни агенти, автори, преводачи, дистрибутори, печатари, специалисти по аудиокниги, книготърговци, библиотекари и учители, които посещават събитието всяка пролет, за да се запознаят с най-новите детски книги и мултимедийните продукти, изложени на хиляди щандове. Присъствието на България е от значение за развитието на индустрията и за популяризирането на културата на страната ни зад граница.

Българският щанд на Панаира на детската книга се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ и Столична програма „Култура“. Организаторите изказват признателността си и към Българската библиотечно-информационна асоциация, към РБ „Пейо Яворов“ – Бургас, Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък, Фондация „Детски книги“ и община Дупница за партньорството; към художниците за предоставените илюстрации и консултации; към издателите за изпратените материали и книги; към „fontfabric“ за шрифтовете „Mont“ и „Audela“; към печатница „Бивалвия“ за реализирането на визуалните материали, както и към рекламна агенция „BMB Advertising“.

Снимка: Панаир на детската книга 2023 г., сайт на BCBF