Иван Глупака – разказ за чудо и приказ

Поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на изд. „Лист“ предлага издания за истинските ценители на добрата литература, без оглед на възрастта им. Освен текстовете на световноизвестни творци, поредицата се отличава с работата на най-добрите преводачи от съответните езици и с илюстрациите на художници, внимателно подбрани за всеки отделен проект.

Наравно с прецизния подбор, издателството си е поставило още една цел – да предлага на българските читатели новаторски подходи в илюстрациите, слабо разпространени у нас. След хартиените пластики на Капка Кънева, които се срещат в книгите на Силвия Плат, Марк Твен и Тед Хюз, поредицата се сдобива и с илюстрации, изпълнени чрез бод зад игла!

Те са част от книгата „Иван Глупака“ на Лев Толстой и са дело на талантливата Калина Мухова, която познаваме от книгата „Балконът“ (изд. „Точица“) и от селектирането на нейни творби в престижната изложба с илюстрации на Панаира на детската книга в Болоня през 2018 г.

Лев Николаевич Толстой е дворянин, който работи наравно със своите селяни на полето. Неговото особено отношение към властта и устройството на обществото вероятно е причината за появата на „Приказка за Иван Глупака и двамата му братя Семьон Воина и Тарас Шишкото, и нямата сестра Маланя, и за стария дявол и трите дяволчета“.

Създадена в духа на руските народни приказки, историята на Толстой излиза през 1886 г. и веднага попада под удара на цензурата. Второто издание е спряно от продажба и забраната е отменена едва през 1906 г. Приказката за Иван Глупака излиза за пръв път на български език, а освен това се гордее и с първите бродирани илюстрации в детска книга на български език.

Иван Глупака, братята му и сестра му живеят с родителите си. Големите братя ламтят за слава, почести и богатство. Семьон и Тарас заминават да преследват целите си, а Иван остава да се грижи за родителите си и заедно с нямата си сестра поддържа чифлика. Алчността на братята ги връща обратно да търсят своя дял, а добродушието на Иван им позволява да вземат всичко, което са си наумили, без тримата да се скарат.

Историята в „Иван Глупака” е разказана от Лев Толстой, преведена от Ася Григорова и избродирана от Калина Мухова

Именно мирната делба на бащиното имане разгневява стария дявол. Той изпраща три дяволчета да скарат братята. Работата на първите две е лесна, защото Семьон и Тарас ламтят за слава и пари. С Иван Глупака обаче удрят на камък: той е готов да работи дори и през нощта, не се ядосва на несполуките и не се отказва. Освен това приема всичко с лека ръка и в името на Бога.

Трите дяволчета не само не успяват да навредят на Иван, но и го даряват с ценни дарове (войници от снопи, жълтици от дъбова шума и лечебни коренчета), които той използва единствено да му носят радост – да има музика и танци, да се радват хората около него.

Братята му се възползват от добрината на Иван и успяват да станат царе на собствени царства. Иван също успява да се ожени за царска дъщеря, но в неговото царство остават само глупците, които нямат нищо против да работят заедно с царя си, да си разменят онова, което им е нужно и да не се вълнуват от нищо, присъщо на алчните хора.

Историята в „Иван Глупака” е разказана от Лев Толстой, преведена от Ася Григорова и избродирана от Калина Мухова

Старият дявол решава да се намеси и да доведе пъкления си план до край. Хитрите му ходове успяват да съсипят Семьон и Тарас, но в царството на Иван всичко се променя, защото там обичаят гласи: „Който има мазоли по ръцете – да заповяда на масата, който няма – за него остават огризките.“

Приказката разглежда и алчността, и стимула да воюваш и заграбваш, осъжда леността и приближава част от героите до дяволските постъпки. Възмездието е налице, поуката – също. Съвсем в духа на руските народни приказки Лев Николаевич Толстой е съумял да предаде на децата житейски уроци, които изискват не сляпо следване, а размишления.

Историята в „Иван Глупака” е разказана от Лев Толстой, преведена от Ася Григорова и избродирана от Калина Мухова

Преводът е поверен на Ася Григорова, чиято работа е безупречна и не отклонява вниманието на читателя нито за миг.   От своя страна, работата на Калина Мухова предполага дълго взиране в бродериите и искрено изумление от майсторството на работата й. Хрумването за такива илюстрации е гениално, но изпълнението буди още по-голямо възхищение. Дори детайлите като етикета с цената и ISBN номера на гърба са хитроумни и интересни.

Книгата е подходяща за деца от 7 години нагоре, като при по-малките четенето може да бъде разделено на глави, защото приказката е с обем от 78 страници. За разлика от някои от другите книги в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“, които изискват сериозна подготовка на читателя и много висок литературен вкус, „Иван Глупака“ следва познат за децата приказен модел и ще се хареса и на масовия читател.

Изданието е още един скъпоценен камък, който си струва да бъде прибавен без колебание в колекцията на всеки почитател на стойностните детски книги.

Не пропускайте да разгледате и другите книги от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели„.

 

Вземете книгата с код DK19 от Ozone.bg или Booklover.

Когато купувате книги с този код, вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.