„Когато искам да мълча“ и други да са мълчаливи

Вече познавате Искра Йорданова от отзива й за „Процесът на помагане“ на Любов Миронова. Eто какви са нейните и на дъщеря й впечатления от една от най-красивите и смислени книги, излезли на българския пазар през 2015 г. – „Когато искам да мълча“ на издателство „Точица“.

След първи бавен прочит на книгата с подходящата интонация (а аз обичам да се вживявам в прочетеното, бъдете сигурни), последва въпрос от Ясена, която е почти на четири години: „Това ли пише само?“. И двете пожелахме втори прочит, който беше прекъсван от непрестанните включвания на дъшеря ми – „Ама това ли е написано?“, „Не пише ли и друго?“, сякаш съм решила да скрия в устата си не пакостниците Чук и Пук, а една дузина ненаписани думи.

А това е книга за мълчанието, мила ми Ясена, и не само. Как да изговориш мълчанието с много думи или изобщо с думи? Kак да се опиташ да го обясниш на мъниче като теб, влюбено в казването и показването на заобикалящия го свят? Понякога даже те молим да помълчиш, а ти го чувстваш като наказание, сега и книга за мълчанието…дали не прекаляваме? Едва ли.

Защото ще дойде и това време, Ясена, когато ще пожелаеш да мълчиш, но на нас вече ще ни се иска да говориш още и още.

Тогава може би ще попаднеш отново на тази книга и ще разбереш, че мама не е скрила думите нито зад зъб, нито в джоб, най-малко в ума си. Дано обърнеш малко повече внимание и на друго – на илюстрациите на Кирил Златков, които са наистина прекрасни. Надявам се съчетанието им с думите на Зорница Христова да те накара да се замислиш над неща, над които не си се замисляла до преди това, поне не по този начин.

Ти също ме накара да се замисля днес, докато те подслушвах в игрите ти. Даваше кучешка храна на плюшените си мечки, а аз те попитах защо кучешка. „Защото в магазините не продават храна за мечки.“, отговори ми ти. Наистина, колко права беше само, в магазините не се продава специална мечешка храна, но и мълчание трудно ще се намери. Колко хубаво, че някой е успял да предаде желанието за уединение, а и други човешки чувства, с образа на едно мече! Защото не винаги видяното може да бъде изговорено чрез думи, да му бъде поставена рамка, само негова си определеност.

Тук обаче приключвам въобразения си разговор с Ясена, защото текстът ми започва да прилича на добилите популярност писма до порасналите деца. „Когато искам да мълча“ получава от мен определението колекционерска. Това е книга, която ще се радвате да имате в личната си библиотека, за да я разгръщате в подходящ момент, без непременно да я четете на дете.

Погледнете и отзива на Вал Стоева за тази изключителна книга тук.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.