Писателката Юлия Спиридонова с награда от френската асоциация „PEP Lor’Est“

Писателката Юлия Спиридонова – Юлка е тазгодишният носител на отличието на френската асоциация „PEP Lor’Est“ за детска литература. Кауза на Асоциацията е предоставянето на равни образователни шансове за всяко дете, без оглед на произхода и социалното му положение. Особен акцент се поставя върху културното ограмотяване (посредством литература, музика, театър). Всяка година „PEP Lor’Est“ връчва награди в две възрастови категории, а победителите се определят от гласовете на над 700 деца.

Книгата, завоювала признанието на младото жури, е „Бъди ми приятел“, отпечатана у нас от издателство „Кръгозор“ с илюстрациите на Пенко Гелев. На френски тя носи името „Sois mon ami“, творческия почерк на СеЛ и логото на изд. „Еличка“. В каталога на „Еличка“ присъства още една книга на Юлка – „Кръстьо – частен детектив. В Долната земя“ („Voyage dans la Terre d’en Bas“). Любопитните деца билингви ще открият и книги на други български автори като Мая Дългъчева, Ангел Каралийчев и Едвин Сугарев, преведени с вещина на езика на Шарл Перо.

Освен с приза на „PEP Lor’Est“, „Бъди ми приятел“ може да се похвали с награда „Перото“ за 2015 г. и със статуетка „Бисерче вълшебно“ за 2016 г. в категория „Откриватели“ (6-8 г.). Заглавието е първото от своеобразна трилогия, част от която са и „Каква магия крие се в снега“ и „Къде си, слънце“. Впуснете се в приключенията на дружелюбното краставо жабче, като поръчате книгата на френски през Амазон и на български – през Озон (налична е и в сайта на изд. „Кръгозор“, в по-големите книжарници и в много от библиотеките в страната).