Най-смотаният частен детектив Кръстьо в Долната земя

Знаете ли кой е най-смотаният частен детектив на света? А какво общо има той с българската писателка Юлия Спиридонова, известна и като Юлка? Запознайте се с „Кръстьо – частен детектив. В Долната земя“ (изд. „ФЮТ“).

Кръстьо е възпълно смешно човече, което се опитва да прилича на готин тип, обаче не му се получава. Дали защото все още живее с мама и татко, или защото е страшно непохватен? А може би защото просто е най-смотаният частен детектив? Вие си решете.

Кръстьо работи в детективската кантора на господин Пинчертон – малък злобен пинчер, който уволнява леко мързеливия и изключително смешен герой точно преди Коледа. Изхвърлен на улицата, Кръстьо не се предава, а решава да отвори своя собствена кантора. Не след дълго се появява и първият му клиент с най-заплетения възможен случай, предоставян на детектив.

„Върху напуканото стъкло на вратата се очерта женска фигура, точно като в детективските романи. Сега в стаята щеше да влезе мистериозна красавица, която щеше да ми повери ужасяваща тайна. Аз щях да разреша заплетения случай, щях да забогатея и щях да се оженя за красавицата. Знаех си, че този занаят е само за мен! Бързо скрих мишката под бюрото. Кой знае защо, красавиците никак не обичат мишки.

Вратата се открехна и аз се опитах да си кача краката на бюрото. Беше невъзможно, поради липсата на стол. Легнах на пода и някак успях да си кача краката горе. Нека изглеждам важен и зает.

От моето място виждах само ботушите на посетителката – розови, с пухчета. Детски!

В кантората беше влязло хлапе, мъккнеше голям плюшен мечок. Трябва да им се забрани на тези деца да размахват играчките си пред чуждите стъкла! Бях взел мечока за красавица…“

Беста, малкото момиченце с плюшен мечок, влита в кантората на Кръстьо и срещу кесийка с коледни курабийки се спазарява с него да поеме случая по откриването на откраднатите приказки. Правилно чухте: О-Т-К-Р-А-Д-Н-А-Т-И!!! На кое отвратително същество би му хрумнало подобно деяние? Явно само Кръстьо може да разбере.

Така смотаният детектив потегля към Долната земя в търсене на приказките. По пътя си среща таласъмите, Житената питка, Ламята, Баба Яга, Мечката, самодиви, самовили, чудовища, гадинки и какви ли още не приказни герои. Повечето желаят да се запознаят с него твърде отблизо, но детектив от класата на Кръстьо не се дава лесно на разни жени. Ситуациите, в които героят попада, могат да разсмеят дори лишените от всякакво чувство за хумор, а ценителите на остроумни детски книги ще се насладят на майсторството на Юлия Спиридонова.

„- Оха-а-а-а – казах аз. – Сега ще се натъпча!

– Не! – каза някакъв дрезгав глас. – Сега аз ще се натъпча.

Стреснах се и се събудих.

– Какво беше това?

– Кое? – попита гласът от съня ми.

– С-с-с-сега я загазихме много здраво – чух треперещия глас на Минаващото човече.

– В какъв смисъл? – опитах се да уточня.

Така де, нищичко не виждах. Откъде да знам какво става?

– Във вкусен смисъл – уточни гласът.

– Нищо не разбирам! – ядосах се. – Кой говори?

– Аз – каза гласът. – Аз говоря.

– Кой си ти?

– Коя – поправи ме гласът.

А, не. Стига с тези жени. Всичките до една са опасни (освен мама).“

В „Кръстьо – частен детектив. В Долната земя“ (изд. „ФЮТ“) Юлия Спиридонова е събрала някои от най-известните създания от българския фолклор и ги е вплела умело в приключенски роман. Чувството й за хумор помага и на най-неуверения читател да се потопи в историята на Кръстьо, а оттам – и да научи повече за приказните герои от българските народни приказки. Илюстрациите на Яна Левиева допълват текста на Юлка, но и превръщат книгата в обект на изследване от любителите на илюстрацията за деца. С две думи – прочетете и вижте сами!

Автор: Вал Стоева