Книги, градове, деца – завръщането на Детския литературен маршрут

Всяка литературна творба е превозно средство, което ни придвижва по-нататък по собствената ни пътечка, по-нависоко към нова мечта, по-надълбоко в любима тема. Може би затова имената на толкова много събития, свързани с литературата, съдържат движението в себе си – „Походът на книгите“, Книжен маратон „Четяща Стара Загора“, „Литературни маршрути“

И докато първите две събития вече отминаха, майският Детски литературен маршрут тепърва ще бъде изминаван. Утре, на 28.05.22, ще си подарим една вълнуваща разходка чрез и през литературата, водени от любимата писателка и преводачка Зорница Христова.

Какво точно ни предстои?

––> Сбита информация за събитието:
  • Начален час: 11:00 ч.
  • Сборен пункт: Университетска ботаническа градина – ул. „Московска“ 49
  • Вход: свободен (не се изисква предварително записване)
––> Подробна информация за събитието:
Какво представляват Литературните маршрути?

„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“, реализиран с подкрепата на Столична община. Маршрутите са градски разходки, умело съчетаващи литературната история с непознати факти за български писатели и поети. Всяка година маршрутите са водени от различни хора, които подготвят свои изцяло авторски трасета.

Кой създава Детския литературен маршрут?

Зорница Христова е родена в Добрич. Завършва английска филология в СУ “Св. Климент Охридски” и специализира в Оксфорд. Занимава се с превод от над две десетилетия. Съосновател е на издателство „Точица“ и двукратен носител (заедно със съавторите си) на наградата „Христо Г. Данов“ за детска литература. Сред авторските й книги са: “Ваканция в Средните векове”, “Вкусна география”, “Градска география”, “Сладоледена реторика”, “Когато искам да мълча”, “Блок №4”, “Кратки приказки за досънуване”, “История за краля и дъжда”.

Какво да очакваме от маршрута?

Маршрутът ще тръгне от Университетската ботаническата градина в София и ще продължи към Националната библиотека. Зорница Христова ще разкаже за пътя на книгата до печатницата, ще издаде какво отличава НБ „Св. Св. Кирил и Методий“ от другите библиотеки, ще засегне разнообразни теми за ръкописните и старопечатни книги, за образованието и знанието, и (както вероятно се подразбира от началната точка на маршрута) за растенията.

В случай че все още нямате планове за съботния ден, защо не попътешествате из литературата със своето дете?

Снимка на корицата: илюстрация от книгата „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“, източник – FB страница на събитието

Снимки в статията: З. Христова, детски литературен маршрут със З. Христова през 2021 г.