Ваканция в Средните векове

В събота, 23 ноември, в детския отдел на Столична библиотека се впуснахме в една малко необичайна ваканция – „Ваканция в Средните векове или до Средец и назад”. Това е най-новата книга на издателство „Точица“, а нейни автори са Зорница Христова и Иво Чолаков.

Хитроумната книжка кани на пътешествие малките изследователи 800 години назад, когато столицата ни не се е казвала София, а Средец. Какво ще откриете в един типичен средновековен град? Нека ви разкажем какво научихме…

Ако посетите средновековна София, ще откриете външен и вътрешен град. Във външния град се срещат всякакви причудливи занаятчийски работилнички, докато във вътрешния живеят „богаташите“  – т. нар. боляри. На разходката назад в миналото можете да се срещнете и с кожарите, и с ковачите. Ще научите как се прави стъклото и на какви игри играят децата на древна София.

Мразите да се къпете и никак не обичате да си миете зъбите? От „Ваканция в Средните векове“ ще разберете не само на какви изпитания са били подложени връстниците ви, но и с каква паста са се хигиенизирали. Вярванията на средновековните хора също не са пропуснати в книгата. Причудливите животни, с които са занимавали мислите си, са подробно описани и нарисувани, а някои от тях ще ви накарат да се зачудите на богатото въображение на хората преди 800 години.

Не пропускайте да научите и ценната информация за преписвачите! Ако днес тази „професия“ е строго осъждана в училище, едно време е била достъпна само за най-добрите писари. Покрай трудностите на красивото преписване, ще узнаете ценна информация и за средновековната българска литература, както и за религиозните учения, разпространени по нашите земи.

Сметнете ли, че Средните векове може и да не са забавни, изд. „Точица“ ще ви опровергае! След обясненията за всеки детайл от средновековния живот, ще намерите интересни главоблъсканици, чудни рисунки и много идеи за сръчковци. Как се строи арка от бисквитки, лесно ли се прави кесия за пари и що за игра е византийският шах, ще научите в книгата.

На мен ми предстои да пробвам средновековната паста за зъби, а ето какво откриха Пепи и Лора на представянето на книгата: освен да получат автографи от авторите децата имаха възможност да напишат името си с мастило и специално подострено птиче перо, да си направят кесия (в Средните векове дрехите не са имали джобове!!), да поиграят византийски шах на кръгла дъска с глинени фигури, да разберат как да си направят таен код с кирилица и глаголица.