Три седмици, два празника, една кампания – „Походът на книгите“

Единадесетото поредно издание на кампанията за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ ще бъде открита официално на 2. април, Международния ден на детската книга, от 11:00 ч. Участниците в този първи ден на Похода ще се съберат в Детския отдел на Столична библиотека на пл. „Славейков” №4, а за онези от тях, които не успеят да дойдат на място, ще има опция за включване чрез дигиталните платформи на събитието.

В продължение на три седмици, най-младите читатели и техните родители ще участват в срещи с писатели, четения, премиери, драматизации и конкурси.

Националната награда „Бисерче вълшебно“ традиционно е част от „Похода на книгите“ и десетото юбилейно издание на наградата не прави изключение. Децата от 5 до 16 г. са поканени да разгледат и отличат любимото си сред номинираните 121 заглавия, разделени в пет категории. Линиите за гласуване са отворени до 11-ти май, а откъси от номинираните книги ще бъдат представени като част от програмата на априлските чествания.

Освен през библиотеките и читалищата – домакини на Маратона на четенето, „Походът на книгите” ще премине и през детските градини и училищата, където публични личности ще почетат от своите любими детски книги.

В Празника на четенето ще се включат още книжарници и културни центрове в цялата страна; предвиждат се регионални кампании, организирани от НСОРБ в партньорство с кметовете на няколко населени места.

„Походът на книгите” ще завърши на 23.04., когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

„Походът на книгите“ е ежегодно събитие, организирано от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична библиотека, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ – България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град и Министерството на образованието и науката. Мисията на „Походът на книгите” е да стимулира интереса на децата и юношите към четенето, както и да работи за обществената информираност относно ранното детско четене.