„Детски книги“ среща децата с книгите вече 10 години

Първите десет години на сайта Detskiknigi.com вече са зад гърба ни.

Разлистихме и прочетохме хиляди детски книги, за които споделихме впечатленията си с нашите читатели. Резултатът?

Публикациите в сайта надхвърлят 4000. От отзиви за книги през новини, любопитни статии и материали в подкрепа на родителите, та чак до специализирани кампании за насърчаване на четенето и представяне на българските творци за деца у нас и по света. Всичко това води началото си от желанието на родител да въведе детето си в света на книгите. А до него застава един, и още един, и още един…

За едно десетилетие екипът ни разви своята експертиза и с увереност препоръчваме точните книги за всяко дете.

Следим внимателно заглавията, излизащи на български език. Четем задълбочено и се стремим да предлагаме възможно най-обективни препоръки, съобразени с изследванията за грамотността и с интересите, нуждите и уменията за четене на днешните деца – не само на нашите собствени, на вече четящите или на онези, живеещи в големите градове, а на всички.

Работихме и работим в непосредствен контакт с децата, с техните родители, с учители и библиотекари. Не спираме да се вслушваме в тяхното мнение, коментари и препоръки.

Убедихме се, че насърчаването на четенето не е детска игра и адаптирахме своите кампании и инициативи в отговор на детските нужди.

Началото поставихме с Националната кампания „Читателска щафета“, която се превърна в любима не само на екипа ни, но и на децата, учителите и библиотекарите. Над 7000 щафетници се включиха в 6-те кампании от 2012 до 2020 г., като прочетоха повече от 15000 книги. Първите 500 от всяка кампания може би пазят своите най-специални колекционерски значки.

Година след създаването на сайта, вдъхновени от приказката „Пук“ на Валери Петров и убедени, че децата са истинските читатели на детските книги, организирахме за първи път Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ и първи позволихме на децата сами да посочат любимите си съвременни заглавия.

В деветте издания на наградата бяха номинирани 953 заглавия, за които получихме почти 48 000 гласа от деца между 5 и 16 години.

Вече тече десетото издание на Награда „Бисерче вълшебно“ и младите читатели отново са поканени да изразят своето мнение.

С разбирането, че децата са най-добрите посланици на четенето сред връстниците си, ги въвлякохме в посланическите кампании „Активните бисерчета“ през 2016 и 2017 г. На следващата година зараждащата се общност от четящи деца прерасна в мрежа от читателски клубове „Бисерче вълшебно“. Днес вече имаме над 60 активно действащи клуба с близо 2500 деца.

Работата по кампанията за насърчаване на четенето „Бисерче вълшебно“ ни убеди, че съвременните български писатели и илюстратори трябва да бъдат представяни и популяризирани и извън границите на страната.

От 2015 г. фондация „Детски книги“ изпраща екземпляри от номинираните в наградата книги от български автори за фонда на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен. Библиотеката е най-голямата изследователска библиотека за детски и юношески книги в света и във фонда ѝ се намират повече от 600 000 книги, издадени в последните 400 години.

След внимателен преглед и подбор от библиотекарите, 200 детски книги от цял свят са включвани всяка година в престижния каталог White ravens (Бели врани). Особено се гордеем, че от тогава досега 11 български книги от всички номинации в „Бисерче вълшебно“ са включени в каталозите.

През 2016 г. фондацията стана номиниращ орган в една от най-големите награди за детски книги в света – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ (ALMA). От 2017 г. насам в ежегодния списък с официални номинации на журито на ALMA винаги присъстват и български творци (писатели и илюстратори). Сред тях са Юлия Спиридонова, Любен Зидаров, Мая Дългъчева, Виктор Самуилов, Капка Кънева.

За тези 10 години се убедихме, че децата имат желание да четат, но възрастните често изпитват трудност да ги насърчават и подкрепят.

Забелязахме, че повечето родителите искат децата им да четат, но често се чудят как да ги превърнат в читатели за цял живот. Затова фондация „Детски книги“ издаде наръчника за родители „Да отгледаш читател“ на британския експерт Алисън Дейвид.

Книгата е с кауза – приходите от продажбите ѝ ще ни позволят да дарим най-малко 100 екземпляра на библиотеки в страната.

Защото там, където растат деца, трябва да има и хубави детски книги, и възрастни, които отглеждат читатели.

През годините дарихме близо 10 000 книги на библиотеки и училища в страната.

Част от тях ни бяха дарени от българските издателства, с които работим и за които книгата не е просто търговски продукт, а духовна храна.

Други бяха събрани в подкрепа на „Пътуващите сандъчета“ по време на различни дарителски акции, организирани от приятели в наша полза.

Трета част успяхме да закупим със средствата, които получаваме от кода с кауза DK19 – когато пазарувате с този код при партньорите, подкрепящи мисията ни, вие също участвате в набавянето и изпращането на книги там, където растат читатели.

Като споменахме „Пътуващите сандъчета“, това беше една от най-вдъхновяващите ни инициативи, изпълнена съвместно с Българската библиотечно-информационна асоциация.

Пътуващо сандъче на гости в РБ „Христо Смирненски“ – Хасково

Сандъчета с книги пътуваха из страната, прекарваха няколко месеца при читателите и след това продължаваха нататък. Пандемията ни принуди да замразим проекта, но някой ден сандъчетата ще потеглят отново.

И още един проект, с който много се гордеем, е „Библиотека в детската градина“, изпълнен съвместно с 29 ДГ „Слънце“ – София. Него развихме покрай проект „Експериментът“ за четене от самото раждане и когато най-младият член от екипа ни (Да̀ниел) постъпи в детската градина, там изникна страхотна библиотека.

Библиотека в детската градина – съвместен проект на фондация „Детски книги“ и 29ДГ „Слънце“ – София

Книгите в нея са подбирани с много любов и внимание, а учителите от градината четат на своите възпитаници всеки ден. Ефектът? Перфектно подготвени за първи стъпки в четенето деца.

Нито една мечта не може да се сбъдне от шепа хора. Затова сме щастливи, че през годините и чрез детските книги срещнахме вдъхновяващи и верни съмишленици, с които ръка за ръка насърчаваме четенето. Сред приятелите ни са най-активните и отдадени на децата библиотекари, учители в училища и детски градини, родители, психолози и педиатри, доброволци…

Сред нашите съмишленици сте и вие, читателите на Detskiknigi.com, защото разказвате за нашата дейност на своите приятели и ни помагате да стигаме с точните книги до децата.

Не знаем какво ще ни поднесат следващите десет години, но се надяваме да ни придружавате по пътя към едно бъдеще, в което книгите и четенето заемат важно място.

Нито за миг не забравяме, че трябва още по-усилено да се стремим към това бъдеще, затова не спираме да работим и съвсем скоро ще ви поканим да се включите в най-новият ни проект за насърчаване на четенето. 🙂

 

Ако искате да ни подкрепите в дейността ни, вижте какви са начините да го сторите тук.