10 любими книги, за които сме писали през 2013 г. (10 години Detskiknigi.com)

През годините сме открили стотици любими страхотни, весели, тъжни, вдъхновяващи, красиви и запленяващи детски книги. За много от тях сме написали отзиви, а за други не намираме точните думи, с които да ги опишем смислено, но ги препоръчваме непрестанно. 

Решихме да изберем по 10 книги за всяка година, откакто сайтът съществува, за които сме писали отзиви. Изборът ни е изключително труден, разбира се. Надяваме се част от книгите да са любими и на вас, а други – да откриете тепърва. 

Едно от откритията ни за 2013 г. беше трилогията на Филип Пулман „Тъмните му материи“ („Златният компас“, „Острият кинжал“ и „Кехлибареният далекоглед“, изд. „Бард“).

Тя има статут на класика във Великобритания. Съжетът се върти около малката Лира, която живее в колежа „Джордан” в Оксфорд, в свят доста подобен на нашия, но и с някои важни разлики. Основната особеност на този свят е тайнственото явление Прах и неговото влияние върху хората. Друга особеност е, че всеки човек има свой демон – животно, което го съпътства неотлъчно – и е еквивалент на душата му.

Любопитната и опърничава Лира и Уил, момче от нашия свят, са главни герои в трилогията. Двамата идват от различни светове, но са движени от неутолимо любопитство, приятелство, дълг и любов, които неизбежно ги срещат и превръщат в съюзници. Двамата преживяват множество перипетии, неспирно прескачат от свят в свят с помощта на острия кинжал от едноименната втора част на трилогията и се оказват въвлечени в най-грандиозната битка на Доброто и Злото.

Освен динамично действие, резки обрати, цигани, бронирани мечки, вещици, ангели, цепелини и епични сблъсъци на армии, книгата предлага и щедра доза научни, религиозни, философски и морални въпроси. Краят е покъртителен и определено не е клише в книгите за деца.

Ако има книга, с която отношенията ни да са „любов от пръв поглед“, това е „Мастилено сърце“ на Корнелия Функе (изд. „Бард“). За съжаление книгата отдавна е с изчерпан тираж и може да бъде намерена само в библиотеките.

„Мастилено сърце” е като любовно обяснение към думите и книгите, по-точно към детските книги. Идеята за писателя като творец, създаващ светове от думи не е нова, но Функе прави една крачка по-нататък и създава Мо – книговезец, който с гласа си може да материализира в нашия свят героите от книгите.

Една вечер, докато чете от книгата „Мастилено сърце” на жена си и 3-годишната си дъщеря Меги, на вратата се появяват трима герои от книгата (злодеите Каприкорн и Баста, и фокусникът Прашнопръстия), а майката на Меги изчезва в „Мастилено сърце”. Ще успее ли Мо да спаси себе си и да върне майка си обратно?

Историята е напрегната, изпълнена с много внезапни обрати и населена с интригуващи образи както от действителния свят, така и от този на прочетените книги. Част от магията на книгата идва от това, че предлага различни нива на възприемане и само възрастта, опита и настроението на читателя определят дали ще види просто завладяваща приключенска история или и философско-морални въпроси за силата на думите, границите между действително и въображаемо, за значението на автора и отговорността му към измислените герои.

„Приказки от селвата“ на Орасио Кирога (изд. „Лабиринт“)

В суровите, красиви и вълнуващи приказки ще срещнете фламинги, гигантски костенурки, каймани, папагали какво ли още не. В селвата човекът и животните често се съюзяват срещу разрушаването на природата и постигат успех. Всяка от историите е със силен екологичен елемент и разкрива универсални истини – за приятелството, дадената дума, отмъстителността, опазването на природата от унищожение или колко е важно да сме сплотени срещу врага, за да постигнем успех.

Рисунките на Пьотр Багин с лекота предават атмосферата на загадъчните тропически гори и характера на техните необичайни обитатели – смъртоносната гъвкавост на ягуарите, решителността на кайманите и скатовете, суетността на фламингите.

Едно от откритията ни през 2013 г., благодарение на изд. „ЕМАС“, беше британската писателка Ева Ибътсън. На български са издадени 3 нейни книги – „Мая, кралицата на Голямата река“, „Казанската звезда“ и „Езерото на водните кончета“, но ние оставаме завинаги влюбени в първата.

Мая Филдинг е умно и смело момиче, което учи в едно от най-добрите училища в Лондон. Тя е сам-самичка на света – родители й са загинали при железопътна катастрофа в Египет. Въпреки загубата, Мая не е намръщена, подтисната или пък изпълнена със самосъжаление. Дори напротив – гледа на света с широко отворени любопитни очи, обича музиката, пеенето и приключенията.

Съдбата я запраща в Бразилия, в амазонската джунгла. Там момичето открива, че най-голямата магия е навсякъде около нас и се нарича Природа. В много случаи тя предлага лек, убежище и утеха за тези, които са готови да ги приемат. Далечното и непознатото не е непременно страшно и смъртоносно. Нашата нагласа към света определя какъв ще бъде той за нас – райско кътче или адска дупка.

Всеки в тази история ще се опита да получи това, което иска, а разнопосочните усилия ще доведат до конфликти, предателства, истинско приятелство, драматични сцени, бягство, преследване и едно истинско пътешествие по Голямата река.

„Поредица от злополучия“ (изд. „Егмонт“) на американеца Лемъни Сникет съвсем не е от типа поредици за деца, който ще допадне на по-консервативно настроените възрастни. От нея не лъха оптимизъм и не изобилства от щастливи завършеци. Тъкмо обратното!

Осиротелите деца Бодлер (Вайълет, Клаус и Съни) са загубили родителите си при пожар и са принудени да обикалят от роднина на роднина в търсене на дом. При това те са неизменно преследвани от нещастия и алчния граф Олаф, който иска да заграби богатството им. Обикновено децата успяват да се справят сами с графа благодарение на уменията (изобретателската дарба на Вайълет, начетеността на Клаус и острите зъбки на Съни) и задружността си.

Поредицата е идеална за привличане на неохотни читатели, тъй като текстът е увлекателен, с доста пряка реч и илюстрации. Необичайните ситуации, в които попадат Бодлерчетата и готическата атмосфера са допълнителни есктри. Доказателство за популярността на книгите сред децата е фактът, че четирите, издадени на български, отдавна са с изчерпан тираж. Ние се надяваме да видим тяхно ново издание, а защо не и останалите части от поредицата (общо 13).

Ако има нещо, което ни липсва в сегмента с детски книги, това са историите, подходящи за момчетата читатели от 8 до 10-годишна възраст. Затова с лека тъга си спомняме за вече изчезващите от полезрението ни заглавия на американската писателка Бевърли Клиъри. Нейните книги ни вдъхновиха през 2013 г. да организираме „Читателска щафета 3“, а в тази селекция избрахме да ви разкажем за „Хенри и клубът“ (изд „Милениум“).

Хенри Хъгинс е момче като всички останали. Живее в американско градче, има куче, а съседки са му Бийзъс и Рамона (други героини на Клиъри). От всичко най-много Хенри иска баща му да го смята за отговорен и пораснал. Затова се хваща като разносвач на вестници в квартала – трудна задача, особено ако не си от срамежливите и същевременно умееш да се забъркваш (незнайно как) във всякакви каши.

Освен интригуващи, книгите на Бевърли Клиъри са толкова обичани по света, че датата на раждането й, 12 април, се отбелязва в редица страни като D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read Day). След като няколко години бяхме позабравили тази дата, през 2021 г. решихме отново да организираме Ден „Остави всичко и чети“ – получи се страхотен флашмоб, а през 2022 г. година се готвим да го отбележим отново.

В срещите си с деца установихме, че те обичат забавните истории, но истински се трогват и са склонни да размишляват, ако им предложиш по-трудна тема. Такава е съдбата на осиновителите и осиновените, описана в 14 приказки, поместени в „Двойната планета“ на Диана Петрова (изд. „Летера“).

През далечната 2013 г. книгите, засягащи толкова тежки теми, бяха изключителна рядкост и срещата ни с остроумието и силните послания на писателката беше неочаквана и същевременно – за цял живот.

Интересен поглед към осиновяването дава и английският писател Майкъл Бонд, чието симпатично мече Падингтън заобичахме силно през 2013 г. Избрахме „Падингтън в чужбина“ (изд. „Агата-А“), макар цялата поредица да ни е много скъпа.

Падингтън е толкова мил, дори когато забърква велики каши, че напомня на малко, любознателно и много непохватно дете. Пътуването в чужбина е още едно предизвикателство за него и семейство Браун, но Падингтън е живото доказателство, че с желание можеш да постигнеш всичко.

Ако не сте попадали още на историите за героя от Тъмно Перу, осиновен от семейство Браун, ето и полезно разграничение: малките книги с много илюстрации са подходящи за деца от 3 до 5- или 6-годишна възраст, докато големите истории (като избраната от нас) са за читателите над 7 години.

Още една от книгите, които ни плениха през 2013 г., е от поредицата „Големите разказвачи на XXI век“ на изд. „Емас“.

В нея европейската литература показва своето абсолютно великолепие. „Тоби“ на френския писател Тимоте дьо Фомбел е сред книгите, които напомнят на читателите си, че красотата е в детайлите, а да си смел и сърцат зависи единствено от теб.

Дълго се колебахме коя да е последната книга, но срещата с красивото издание „Приказка за вълшебната флейта“ (изд. „Ентусиаст“) насочи за пръв път вниманието ни към огромния труд, който стои зад издаването на подобни книги, при това от изцяло български екип.

„Приказка за вълшебната флейта“ разказва добре познатата на любителите на класическата музика история за Тамино и Памина, за Папагено и Папагена. Техните премеждия превръщат операта на Волфганг Амадеус Моцарт в едно от най-известните музикални произведения на всички времена. В конкретното издание либретото на Емануел Шиканедер е преведено от старонемски от проф. Борис Парашкевов, а Юлия Спиридонова адаптира сюжета, за да го превърне в приказна история за деца от 10 години нагоре.

„Приказка за вълшебната флейта“ се отличава с илюстрациите на Пенко Гелев и върви с компактдиск, в който има аудиодраматизация, поднесена от някои от най-добрите ни артисти като Мариус Донкин, Бойка Велкова, Силвия Лулчева, както и някои от най-известните музикални извадки от операта в изпълнение на симфоничния оркестър на БНР с диригент маестро Емил Табаков.

 

Ако сте пропуснали да научите какво постигнахме през изминалите 10 години, прочетете статията.

10-те книги, които избрахме от архивите от 2012 г., са тук.