Добре дошли на улица „Черешова“!

Измина повече от година, откакто заговорихме за книгите тип вимелбух, познати още като „гъмжащи“ книги. Оттогава интересът към тези издания у нас продължава да расте. С голяма радост и трудно стаявано нетърпение ви споделяме, че съвсем скоро ще се насладим на две нови заглавия от вида – „Зима на ул. „Черешова“ и „Пролет на ул. „Черешова“ от Ротраут Сузане Бернер (изд. „Колибри“).

Какво прави книгите вимелбух толкова специални?

Те не омръзват бързо. Въпреки често срещаното схващане, че са малки деца, няма ясно определена възрастова група, за която гъмжащите книги да са създадени. Ще ви направи впечатление, че детето се връща към тях отново и отново през годините и играе с тях по различен начин. Те са и сред любимите заглавия на читателите от 0 до 6 г.

С тях децата стават откриватели и съавтори. За разлика от книгите за търсене, вимелбух разчитат на децата да намерят свой собствен път през страниците. Не съдържат насоки и указания и така насърчават малчуганите да бъдат активни и изберат как да ги четат – дали ще показват обекти, ще разказват истории, ще се фокусират върху една сцена или методично ще прегледат цялата книга.

Из „Зима на улица „Черешова“

Дават увереност в собствените сили. Гъмжащите книги овластяват децата. Докато при класическото четене родителят държи книгата и произнася приложения текст, тук деца и възрастни са равни. Малките читатели могат да се справят сами с вимелбух. Така йерархията се обръща – възрастните се превръщат в слушатели, докато децата стават разказвачи и така развиват своята самоувереност.

Стимулират любопитството и ученето чрез игра. Четенето на вимелбух прилича до голяма степен на игра, а играта е най-прекият път към ученето. Чрез нея децата развиват огромен репертоар от поведения и стратегии за справяне, които им помагат да успяват в живота.

Развиват обичта към книгите. Именно защото е лесно като игра, четенето на вимелбух развива обичта към книгите и неусетно допринася за повишаване на грамотността на по-късен етап.

Из „Пролет на улица „Черешова“

Подаряват на родителите и техните деца незабравими моменти. Родителите със своите описания и обяснения помагат на своите млади спътници да структурират объркващото множество от детайли. Насърчават ги сами да станат активни интерпретатори, да търсят определени обекти, да изследват случващото се и да свързват картините със собствените си преживявания.

Ротраут Сузане Бернер е позната у нас с книгите за зайчето Чарли (изд. „Прозорец“). Нейни илюстрации могат да бъдат намерени в „От сърце“ (изд. „Мармот“) и „Дяволът на числата“ (изд. „Сиела“). Сред най-интересните й творчески проекти са книгите тип вимелбух, които излизат с логото на изд. „Колибри“. Вярваме, че те бързо ще открият своите верни почитатели и ще се превърнат в източник на страхотни идеи.