Трета годишна среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“

На 12-и и 13-и юни, в рамките на фестивала „Пловдив чете“, се проведе Третата годишна среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“. Деца делегати от Попово, Пловдив, Панагюрище, Хасково, София и Димитровград се срещнаха с любими творци, участваха в различни работилници, събраха и обмениха опит със свои връстници. Специално за събитията пристигнаха и ръководители от Варна, Сопот и Силистра.

Първият ден завари делегатите в залата на БНР и компанията на Мария Донева. Тя им разкри по какво преводачеството прилича на обмен на валута, защо са важни „благите за очите, меки за ръката, сладки за устата“ думи, какво обединява съзвездията, футболните отбори и древногръцките легенди и може ли да се преяде с четене. Гости на клубовете бяха и младите писатели ютюбъри Стан и Стефи. Те разказаха как съчетават инфлуенсърството с писане, споделиха защо е важно да бъдем честни онлайн и да отхранваме творческите си импулси, припомниха за личната отговорност на създателите на съдържание. Приеха и предизвикателството да прочетат препоръчани от децата книги – „Живот. История на Земята в стихове“, „Кърпена глава“, „Зевс“ и др.

Във втория ден децата и техните ръководители взеха участие в две паралелни програми – в НБ „Иван Вазов“ и в Дома на културата „Борис Христов“.

Около 100 деца на възраст до 13 години участваха в панела за младши делегати. Те се срещнаха с Петя Кокудева и от разказите й научиха за удивителните малки детайли, които можеш да откриеш у различните култури, докато пътешестваш по света. Оризово зърно за късмет, миризливи плодове за любители на силни усещания и какво ли още не – традиции и вярвания, които едновременно ни отличават, но и напомнят, че всички сме значими. Дискусията за пътешествията беше продължена от Цвета Брестничка – също детска писателка и отявлена пътешественичка. Тя поведе децата в света на думите, чрез които можем да правим света по-хубав, стига да искаме и да съзнаваме силата им.

Радостина Николова сподели повече за своята нова книга – „Шантавия до шия 2“, като представи героите си с илюстрациите на Боян Йорданов – Босилек. Щурите приключения на близнаците Лина и Нико със сигурност ще вдъхновят децата за летни приключения и за научни експерименти (подобно на включените предложения в края на книгата). Илюстраторката Стефана Аргирова, работила по книгата „Перото на Сами“, довърши започнатата тема за важността на илюстрациите, като разкри повече от работния процес по създаването на книга за деца. Специалните скици, макетите, отпадналите илюстрации и споделените от кухнята детайли по издаването на книгата бяха любопитни както за присъстващите деца, така и за ръководителите на клубовете „Бисерче вълшебно“.

В програмата на младшите делегати беше включена и работилница за приятелство със заглавие „Да променим света!“, вдъхновена от книгата „Аз съм жена чудо“. Вал Стоева предизвика децата да се запознаят с връстниците си от други читателски клубове, да си препоръчат книги и да помислят какво биха променили – в себе си, в училище или в своето населено място. Отговорите бяха колкото логични, толкова и изненадващи:

„Бих променил себе си, за да не съм толкова нервен.“ (9 г.)
„Искам да си променя отношението към родителите ми.“ (13 г.)
„Не искам да има бедни хора.“ (11 г.)
„Надявам се хората да престанат да секат дърветата. У дома засаждаме растения често.“ (9 г.)
„Искам хората да си хвърлят боклуците в коша.“ (8 г.)
„Трябва да се грижим за растенията и животните. Не искам да има толкова бездомни животни и да унищожаваме растения.“ (10 г.)
„Аз искам българският футбол да се оправи.“ (10 г.)
„И аз! И Стоичков да не рекламира нищо друго, само футбол!“ (11 г.)

Около 40 младежи и техните ръководители посрещнаха Василена Спасова с разговор за разликата между автор и писател, писателската дисциплина и хитринките при изграждане на достоверен образ. Илюстраторът Боян Йорданов – Босилек издаде част от многобройните малки препратки (т. нар. „Easter eggs“), които влага в илюстрациите си (дяволът от „Мишо в замъка на цар Пишман“ е двойник на Радой Ралин, майката в „Шантавия до шия“ носи боси обувки). Децата се поинтересуваха как сп. „Нула 32“ подбира темите и ракурсите си. Панайот Стефанов от екипа на списанието обясни, че с неговите колеги търсят белега на изненада в дадено произведение, онова в него, което има преобразувателна функция и разширява кръгозора. Част от програмата бяха и организаторите на Философски закуски – Стара Загора, които обсъдиха с децата предимствата на лъжата и недостатъците на истината, въпроса трябва ли (и можем ли) винаги да казваме истината, що е то „фалшиви новини“ и как да ги избягваме.

Четвъртата годишна среща ще се проведе през април 2025 г. в София и вече я очакваме с нетърпение!

Благодарим на фестивала „Пловдив чете“ за гостоприемството при провеждането на Третата годишна среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“. Срещата бе част от програмата на Националната награда „Бисерче вълшебно“, провеждана с партньорството на МОН и с финансовата подкрепа на Столична община.

Част от дейностите по посрещане на децата делегати и закупуването на книги за тях са финансирани от приходите на фондация „Детски книги“ по кампанията „Четем – разгръщаме светове“, провеждана в партньорство с верига книжарници Orange.

Снимки: Антоанета Антонова, Гергана Димитрова, Вал Стоева, Ванеса Попова, Мария Петрова. За още снимки: откриване, БНР, библиотечна програма, Дом на културата.