Търсят се доброволци за адаптиране на комикси за незрящи

Комиксите са предпочитано от мнозина четиво. Те се ценят, изучават и колекционират както от прохождащите и неуверените, така и от опитните читатели. Особената им структура обаче ги прави по-труднодостъпни за незрящи в сравнение с останалите типове литература.

Екипът на „Арсов Саунд“ се наема да поправи това. За целта сдружението инициира събитието „Комиксилница – достъп до култура за зрително затруднени“. То ще се проведе на 11. и 12. февруари от 10:30 ч. в Национално читалище на слепите „Луи Брайл“, а доброволец може да бъде всеки желаещ, заявил присъствието си предварително.

Основна задача на доброволеца ще е да чете комикси на незрящ партньор от читалището и да му описва детайлно илюстрациите в панелите. С помощта на обратна връзка от партньора разказът ще бъде редактиран и отпечатан с брайлова азбука, а актьори ще създадат по него аудиозапис. Всички тези ресурси ще бъдат предоставени за безплатно разпространение в библиотеки, читалища и клубове за незрящи из цялата страна. Участието в Комиксилницата не е обвързано с някакви специални умения или дори с познаване на комикс жанра, а организаторите ще бъдат на разположение при необходимост от разяснения.

Ако вече сте се убедили, че трябва да се включите, отбележете участие в мисията на TimeHeroes и се свържете с представителите на „Арсов Саунд“.

Ако пък все още се колебаете дали да присъствате, запознайте се с 6-те неоспорими ползи от четенето на комикси, надникнете в делника на един автор на комикси или направо се гмурнете в някое от нашите 14 страхотни комикс предложения.

Снимка на корицата: Pexels