Синя книжна неделя за сбогуване с лятото

Издателство „Timelines“ и „Sito Studio“ ви канят на синя книжна премиера. На 3. септември (неделя) от 16:00 ч. край река Перловска (до „Топлоцентрала“) ще бъдат представени две нови заглавия на екологична тематика. Събитието ще бъде придружено от работилница по цианотипия.

Кои книги ще бъдат показани?

„Фред – Кучето екопатрул“ и „Фред – Борец срещу сушата“. Техният главен герой, Фред, е едно необикновено куче. То сортира отпадъци, събира дъждовна вода и се бори с нашествието на пластмасата. Автор на книгите е Барбара Космовска, позната ни от историята за зайчето Тру. Илюстрациите са на Марчин Минор, преводът – на Ненко Генов, а редакцията е поверена на Янка Боянова.

   

Какво е цианотипия?

Цианотипията е фотографски процес, използван за репродукция на документи, рисунки и чертежи. Известна е още като blueprint (син отпечатък) поради синята тоналност на получените изображения. Смята се, че цианотипията е предшественик на съвременния ксерокс. Днес тя се използва широко за създаването на картини и обагрянето на аксесоари. В рамките на творческото ателие участниците ще композират своя собствена фотограма, която да отпечатат на хартия.

Събитието е подходящо за деца на 8+ години и възрастни. Всички необходими материали са подсигурени от организаторите.

Предтавянето е част от „Mish Mash Fest – Реките на София 2023“ и е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Снимки в статията: изд. „Таймлайнс“ и „Сито Студио“