Шоколадова експлозия в кухнята

Едно от страхотните качества на книгите е, че не са само за четене. Те вдъхновяват, провокират разговори, инициират проучвания…или просто предизвикват глад. Точно това се случва всеки път, когато у дома четем „Ана Ана: Шоколадовата експлозия“ на изд. „PURKO“. Неминуемо затваряме последната страница с думите „Кога ще си направим шоколадова торта?“. И ето, този ден дойде.

Разбира се, в „Ана Ана“ точна рецепта няма, но пък това не ни попречи да почерпим идеи от изброените продукти. Ето какво ще ви бъде нужно, за да си направите чуден шоколадов сладкиш:

За блата:

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 ч.ч. захар

3 с.л. какао

1 равна ч.л. сода

1 ч.ч. студена вода

1/3 ч.ч. олио (или друга лека растителна мазнина)

1 ч.л. ябълков оцет

ванилия

За глазурата:

около 200 мл. кокосово мляко (може да се замени със сметана)

2 натурални шоколада

Приготвянето на сладкиша е от лесно по-лесно. Първо, смесвате всички сухи съставки. Към тях добавяте всички течни съставки и разбърквате до пълно хомогенизиране на сместа. След това изсипвате във форма за торта, застлана с хартия за печене. Накрая пъхвате в загрята на 180 градуса фурна и печете около 20 минути или до суха клечка.

Междувременно в метален съд загрявате кокосовото мляко (сметаната) и прибавяте начупения шоколад. Разбърквате на слаб котлон до получаване на шоколадов ганаш.

След като блатът е готов и леко топъл, правите дупчици по него с шишче и го обливате с ганаша. Декорацията е по желание и се добавя след пълното изстиване на сладкиша.

Иска ми се да отбележа няколко неща:

1. Да сте виждали възрастни в „Ана Ана“? Не! Е, този сладкиш наистина могат да го проготвят само децата, защото рецептата е много достъпна.

2. Умишлено пропускаме да ползваме яйца, тъй като са пости.

3. У нас заменяме сметаната с кокосово мляко отново заради постите, а и защото така рецептата става подходяща за деца с алергии. Но спокойно може да се използва вкусна пълномаслена или растителна сметана.

4. Сладкишът е още по-вкусен и шоколадов на следващия ден. Но кой ли ще изтърпи дотогава!

Bon Apeti!

 

А как можете да превърнете кухнята си в класна стая с помощта на книгите? Погледнете статията „Наука в кухнята – идеи за учене чрез готвене“ на Александра Георгиева.

 

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, „Ние, децата!“ или Booklover.

Когато купувате книги с този код, вие помагате за насърчаването на детското четене в България.