Наука в кухнята – идеи за учене чрез готвене

Кухнята е важно място за всеки дом. Там започва денят, ухаещ на кафе и закуска. Там и завършва – с лекия десерт след вечеря. В нея се случва какво ли не: влизаш да си вземеш ябълка, да пиеш вода или да си направиш сандвич; възрастните готвят, говорят си, понякога дори работят в тази стая. Тя е пълна с живот и с…наука. Науката е във всяка стая, но кухнята прилича на цяла научна лаборатория. Ако се огледаме из нея и започнем да задаваме въпроси, можем да открием доста интересни неща.

Като за начало, да видим какви уреди се използват в кухнята. Има хладилник, печка, може би кухненски робот или кана за загряване на вода. За всички тях е необходимо електричество.

  • А знаеш ли какво е електричество?

То е поток от невидими частички, които излизат от контакта и се движат непрекъснато по кабелите у дома. Освен в кабелите, електричество има на напълно неподозирани места – в светкавиците, в жълтия кехлибар, дори в рибите!

Нека отидем още по-надалеч. Да се върнем в ерата преди откриването му.

  • Защо хората са започнали да готвят?

Най-напред те се научили да използват огъня, после го поканили да живее при тях. Той им позволил да обработват храната си и тя станала много по-приятна и вкусна. Днес огънят, с който готвим, се е променил и живее в котлоните и фурната.

Освен да приготвят храната си, хората трябвало да се научат и да я съхраняват правилно.

  • Как древните хора запазвали продуктите си пресни?

Преди много столетия хората не са имали хладилници, затова измисляли различни методи, с които запазвали плодовете, зеленчуците и месото си свежи за по-дълго. Копаели дупки в земята, правели къщи от лед, складирали я в пещери.

След като поговорихме за храната, хайде да разберем повече и за водата. В наши дни, поискаме ли да измием ръцете си или да пием вода, просто завъртаме кранчето на чешмата.

  • А откъде хората са си набавяли вода в миналото?

Преди хората не са имали чешми, нито течаща вода у дома. Историята на водопровода е много интересна. Тя започва от най-древните градове, минава през старинния Рим, прави изненадващ завой по време на Средновековието, после се връща в правия път и стига до наши дни.

Какво се случва в кухнята докато докато мама и татко творят с храната е не по-малко вълнуващо.

  • Чудил/а ли си се кое кара маслото да започне да се топи в тигана, поставен на котлона?

Металът позволява на топлината от котлона да достигне до маслото. Тогава едни миниатюрни частички започват да се движат много, много бързо и кубчето масло се разстила в ароматна локвичка. Вкусния млечен крем се превръща в сладолед заради същите частички, обаче тогава те стоят на едно място и въобще не помръдват.

Като говорим за малки неща, да не забравяме, че в кухнята се крият и едни много ценни микроорганизми – бактериите.

  • Какво правят бактериите?

Бактериите карат храната да се разваля и покрива с мухъл и плесен. Учените обаче намират в мухлясалите плодове пеницилин. От него правят антибиотик, който лекува множество болести. За киселото мляко и дупчиците в хляба отново можем да благодарим на бактериите. В кухнята мъничките неща могат да бъдат истински важни.

Малки и незаменими в кулинарията са подправките.

  • Какво знаеш за тях?

Подправките, освен че правят ястията още по-апетитни и ароматни, те притежават скрити сили. Някои от тях се използват в медицината. Мащерката, джинджифилът и риганът успяват да помогнат при болно гърло и хрема. Други растения, които използваме за храна, служат за основа на различни лечебни мехлеми, кремове и сиропи.

Има още толкова загадки, скрити в кухненските шкафове:

– Каква е ролята на солта при консервирането на различни храни?

– Защо препаратът за съдове измива чиниите?

– Какво в кафето го прави толкова привлекателно за възрастните?

Отговори на всички тези (и много други) въпроси можеш да намериш в книгите:

„Наука в кухнята“ на издателство „Фют“

и „История на науката и технологиите“ на издателство „Пан“.

Въпреки че и двете посочени заглавия са с изчерпан тираж, те все още могат да се намерят в сайтовете на  книжни борси и по щандовете на антикварните книжарници. Освен да ги потърсиш, можеш да направиш и друго – разходи се из своя дом и погледни на предметите около теб с нови очи.

Ще се изненадаш колко нови неща ще откриеш. Ако науката те вдъхновява, изгледай някой и друг епизод на Da Vinci Kids и провери знанията си, като попълниш техния научен тест.

Има начин да направим ученето забавно!

Снимки в статията: Freepik