Сара Егел: „Нашата цел е да увеличим честотата на четене на глас от страна на родителите.“

През юни 2023 г. членовете на Европейската мрежа за грамотност EURead се събраха в България, за да обменят опит и идеи по отношение на насърчаването на четенето. В настоящата рубрика споделяме интервютата си с част от представителите на мрежата и опитваме да установим кога гледните точки стават допирни. Днес предаваме разговора си със Сара Егел от Швейцарския институт за детски и младежки медии (SIJKM). Интервюто проведе Гергана Димитрова.

Сара, разкажете ни за Института за детски и младежки медии. С какво се занимава той? А Вие в него?

Ще започна с уточнението, че организацията има три клона – немски, френски и италиански. Аз съм базирана в Цюрих, в немския клон, затова и наблюденията ми са най-вече от там. С моите колеги предлагаме обучителни курсове за т.нар. „Leseanimatoren“ или хора, организиращи четения на глас в библиотеки и училища. Провеждаме и кампании за насърчаване на четенето като Националния ден на четенето на глас. Аз водя комуникацията около това мероприятие – изпращам бюлетините, актуализирам уебсайта, грижа се за нашите посланици, снабдявам партньорите ни с материали, които могат да използват за популяризиране на събитието.

Четене с актрисата Рейчъл Брауншвайг. Снимка: Горан Бейсик

Как Вие и Вашите колеги си сътрудничите с автори, илюстратори и други специалисти от детскокнижната индустрия, за да изпълните своята мисия?

Един от начините е посредством Наградата за детска литература, която присъждаме. Издателите изпращат своите книги – картинни или без илюстрации, художествени или нехудожествени, за малки деца или за тийнейджъри. Журито чете всички номинирани текстове и съставя кратък списък от пет книги. Техните автори са канени в институциите, посещават различни фестивали и присъстват на церемонията по награждаването.

Победителят се изпраща на литературно турне из страната, а ние сме тези, които организират четенията.

Знаете ли, в България също връчваме награда за детска литература. Казва се „Бисерче вълшебно“, а нейно жури са самите деца. Всяка година читателите до 16 г. отличават най-добрите издателски проекти за изминалите 12 месеца, а ние ги награждаваме.

О, така включвате и децата в процеса! Прекрасна идея!

Която нямаше да може да се реализира без безценната помощ на учителите и библиотекарите у нас. Споменахте, че и SIKJM си партнира основно с учебни заведения и библиотеки. 

Точно така. Библиотеките често се свързват с нас, за да попитат дали имаме свободни четци, които да посетят гостуващата им група. Същият въпрос получаваме и от училищата. За Деня на четенето на глас библиотекарите обикновено се обръщат към екипа ни да покани заинтересовани ученици при тях, а учителите разчитат на нас да организираме четения в библиотеката.

Четене с вратаря Марко Вьолфли. Снимка: Рафаел Мозер

Спомням си за случай, когато наш посланик беше един певец. В този момент градската библиотека търсеше четец и ние му предложихме да се отзове. Деца от местно училище бяха поканени да го слушат и си прекараха много добре. В края на събитието направиха рисунки за певеца, за да му благодарят. Наистина възнаграждаваща среща.

А какви инициативи или програми предлага Институтът в подкрепа на родителите, желаещи да отглеждат читатели?

Достигането до семействата е нещо, което все още усъвършенстваме. В Деня на четенето на глас например предлагаме два формата, в които хората могат да се включат – публични събития, организирани от библиотеки, музеи или книжарници, и частни събития, при които семействата четат на децата си в комфорта на собствения дом. На всички, избрали да четат у дома, се предлага да се регистрират в нашия уебсайт. Знаем, че

четенето е ритуал и много хора го извършват ежедневно, без да намират за нужно да го афишират,

но за нас е важно да имаме тези регистрации, за да знаем какъв е нашият обхват и дали трябва да вложим допълнителни ресурси, за да бъдем полезни на всички четци.

За нашата организация все още не е толкова лесно да достигне родителите, защото ние работим главно с учители и възпитатели. Но все пак изпращаме бюлетини, правим реклама, колаборираме си и с Асоциацията на детските лекари, която разпространява нашите информационни материали. Опитваме се.

Четене с актрисата Анна Пиери. Снимка: Рубен Холингър

Как узнавате, че сте успели да промените нещо в живота на тези деца? Получавате ли обратна връзка от тях?

Нашата цел е да увеличим честотата на четене на глас от страна на родителите. Организацията „Stiftung Lesen“ в Германия провежда ежегодно допитване до тях колко пъти седмично четат на децата си, но ние все още нямаме ресурса да направим нещо подобно. Освен на регистрациите в сайта ни, разчитаме на броя на и на личната обратна връзка от хората, влезли в контакт с нас.

В рубриката „Гледни точки“ ви срещнахме и с Даан Бийки, координатор на EURead, и с Йохана Бринтън, директор „Международно бизнес развитие“ за най-голямата испанска платформа за е-книги „Libranda“. Не пропускайте да се запознаете и с техния опит в насърчаването на четенето.