„Прегръдката“ или как за всеки влак си има пътници

Една от много милите истории за прегръдки е „Машина за гушкане“ (изд. „Рибка“). От време на време я прелистваме, за да се заредим с обичливо настроение. Много силна сцена в книгата е прегръдката, която героят дава на един тъжен таралеж. Тя винаги извиква едно умилително „Оооо!“ при прочита.

Точно такова е усещането, което оставя и „Прегръдката“ – книгата на Оуен Маклафлин, илюстрирана от Поли Дънбар (изд. „Хермес“). Изданието е с две лица и реално съдържа две истории с еднакъв финал.

В едната история героят е тъжно таралежче, което мечтае за прегръдка – само тя може да му помогне и да разсее тъгата. Героят тръгва да търси кой ще го утеши, но лисицата, катерицата и свраката се оказват твърде заети с други неща, щом чуват молбата му.

Старият бухал обяснява на малкото таралежче странните реакции на животните и го успокоява:

„Не се тревожи – винаги има някой, който те обича.“

Оказва се прав, а читателят достига до финала и с изненада открива, че книгата трябва да бъде обърната обратно, защото започва историята на малкото костенурче.

Вероятно се сещате, че тя е идентична – единствено животните са различни. Язовец, заек, жаба – те също се оказват твърде заети, за да утешат костенурчето.

„Прегръдката“ е мила книга, която учи децата да са толерантни към другия. Животинските персонажи лесно могат да бъдат заменени в разговорите между родител и дете с хора в инвалидни колички, с възрастни или с представители на друга националност и раса. Всички сме различни, а толерантността към другия ни прави хора. 

Без съмнение простичката история на Оуен Маклафлин не би била толкова въздействаща, ако не бяха изчистените илюстрации на Поли Дънбар. Красивите пастелни цветове и приятно представените персонажи ще помогнат на детето да улови по-лесно противоречието между думите и действията на героите („Може, но след като изпея песента си – изкряка тя. – Обаче те предупреждавам, че е доста дълга.“).

Освен с чудесно подбраната за превод история, издателство „Хермес“ са се справили отлично и с избора на материали за полиграфическото изпълнение. Хартията е „чужбинска“ – плътна, кремава и много приятна на допир – точно като в книгите за деца, които се издават във Великобритания. Оформлението е на Тодор Пунгеров, а отговорен редактор е Даниела Атанасова.

Препоръчваме с лека ръка книгата за деца над 3 години и за любителите на интересни издания.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.