Необичайните библиотеки

Какво си представяте, когато чуете думата “библиотека”? Магарета, камили, велосипеди, кораби, танкове, трамваи? Едва ли! Но библиотеките не са това, което бяха. Те се променят заедно с нас –  читателите.

Не са малко и ентусиастите, които превръщат грамотността, информираността и познанието в своя кауза и занасят книгите възможно най-близо в ежедневието на човека. Иновативните мобилни и стационарни библиотеки са пример за това как дори един човек може да донесе промяната и как група съмишленици имат силата да превърнат света в огромна, шумоляща, нестихваща читалня.

Представяме ви някои от най-необикновените и изобретателни начини, чрез които библиотекари (по професия или призвание) по целия свят събират книгите с хората:

Библиотеки на гърба на животни

Biblioburro

Луис Сориано (в центъра) и едно от неговите библиомагарета / Сниимка: Acción Visual/Diana Arias, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5099922

Biblioburro е пътуваща библиотека, която се състои от две магарета (Алфа и Бето), натоварени с книги и един всеотдаен начален учител (Луис Сориано), посветил се на каузата да ограмотява и да превръща четенето в потребност.

Сориано пътува дълго до бедните селски райони на Ла Глориа, Колумбия, за да осигури на населението достъп до книги. Той чете на децата, помага им с домашните, заема им книги.

От началото си през 1990 г. Biblioburro донася не само книги, но и грамотност, и радост на повече от 4000 деца и техните семейства. Дори вече има книга за Луис и неговата библиотека – „Biblioburro: A True Story from Colombia“ („Библиомагаре: Истинска история от Колумбия“), написана и илюстрирана от Джанет Уинтър.

Магарешката мобилна библиотека (Donkey Mobile Libraries)

Тя е толкова важна за Етиопия, колкото Biblioburro за Колумбия. Проектът е плод на простото откритие, че в селските райони на Етиопия има много повече магарета, отколкото книги.

Първата жълта мобилна библиотека, теглена от магарета, започва да пътува през 2006 г., а броят им постепенно се увеличава. Тези библиотеки се местят от училище в училище и от село на село, за да носят книги на най-нетърпеливите читатели – децата.

Проектът е важен и от друга гледна точка – чрез него децата в Етиопия имат възможност да получат някакъв достъп до книги и образование, които да им позволят да преодолеят бедността, характерна за африканската държава.

Камилската библиотека в Кения

Националната библиотека на Кения използва камили, за да достигнат книгите до хората, които живеят в труднодостъпните райони на страната.

Мобилната камилска библиотека / Снимка: https://kenyageographic.com

Камилската библиотека пътува до номадски селища в северноизточните части на Кения, където теренът и климатичните условия са тежки, а инфраструктурата е слабо развита. Камилите носят книги за деца и възрастни, за здравните работници, които иначе не биха имали достъп до библиотека.

Всеки керван се състои от три камили, които пренасят около 200 книги, палатка, малка маса и два стола. Всяка камила е водена от пастир и придружена от библиотекар и двама библиотечните сътрудници. Програмата стартира през 1985 г. и в момента обслужва между 5000 и 6000 читатели.

Библиотеки на открито

Библиотеката в парка Левински (The Levinski Garden Library)

The Levinski Garden Library / Снимка: https://www.archdaily.com

Намира се в Тел Авив (Израел) и е създадена, за да служи на бежанците и работниците мигранти, които имат обичай да се събират там. Библиотеката няма стени, врати или охрана. Специалното осветление на двата рафта – един за възрастни и един за деца – осигурява приятна светлина през нощта, а големият навес защитава томовете от капризите на времето и осигурява на посетителите подслон.

Богатата библиотечна колекция (3500 тома на 50 езика) е подредена не по автор или по жанр, а според чувствата, които книгите предизвикват у тези, които са ги прочели. На сайта на библиотеката обясняват защо:

“Книгите се скитат между рафтовете, както техните читатели се скитат по света. Историята, която носят, е винаги емоционална.”

Читателите сами редят книгите в няколко категории: забавни, странни, скучни, депресиращи, вълнуващи, вдъхновяващи, сантиментални.

Библиотека на плажа

През 2013 г. на централната част на плажа в курорта „Албена“ е открита безплатна плажна библиотека. Туристите могат да вземат свободна книга, но са приканени да я върнат, след като я прочетат, както и да оставят свои прочетени вече книги.

Библиотека на плажа в курорта „Албена“, България

Добрият прием на инициативата за насърчаване на четенето е повод през 2014 г. да се изградят още две библиотеки за удобство на читателите. Трите библиотеки на плажа разполагат общо с над 6000 заглавия на 15 езика. Богатата колекция от заглавия във всички жанрове може да удовлетвори вкусовете и на най-претенциозните читатели. Плаж с библиотека – не е ли това истинският рай?

Малката безплатна библиотека (The Little Free Library)

Началото на малките безплатни библиотеки (The Little Free Library) е поставено като знак на почит на Тод Бол към неговата майка, която била всеотдайна учителка и обожавала книгите.

Снимка: https://littlefreelibrary.org/got-little-free-library-envy-start-here/

В нейна памет американецът измайсторява водоустойчива (по обем малко по-голяма от пощенската) кутия, в която подрежда книги –  безплатни и достъпни по всяко време. Идеята се харесва и се превръща в масов проект. Днес подобни малки библиотеки в различни размери, цветове и форми може да се видят навсякъде по света.

Идеята е толкова пленителна, че и у нас се срещат къщички за книги в малки и големи населени места, в парковете и в планините. Виждали ли сте някъде такава във вашето населено място?

Преносими читални (The Uni Project)

Това е начинание, което цели временното трансформиране на всяко свободно градско пространство в място за четене и учене. Тези открити читални “изскачат” на площади, в паркове, на обществени места. Навсякъде в града. Те вървят в комплект с качествени книги и библиотекари, които помагат и съветват.

“Да насърчим ученето, като започнем от улицата.” е мотото на проекта.

Снимка: https://www.streetlab.org/uni-project/

Библиотека в парка

Такива малки библиотечни сгради в парка могат да се видят в много квартали на Богота, Колумбия. Те са създадени като част от програма, която цели насърчаване и повишаване на грамотността в цялата страна.

Библиотечен парк „Сан Хавиер“

Библиотеки в телефонни кабини

Когато започва поетапното закриване на емблематичните червени телефонни кабини в Англия, местните общности намират начин да ги спасят. Превръщат ги в малки червени библиотеки, които предлагат 24-часов достъп до богата селекция от книги, CD и DVD. Те съществуват благодарение на труда на доброволци и на дарения от частни колекции.

Малка библиотека в Гоукот, Бъкингамшър / Снимка: Philip Jeffrey, Creative Commons Licence

Библиотеки на колела

Оръжието за масово обучение на Раул Лемесоф

Южноамериканският артист Раул Лемесоф превръща танка от символ на страх в място за знание и забавление. Той създава танк с книги от Форд Фалкон (модел 1979 г.), принадлежал на аржентинските военни сили. Превозното средство е „заредено“ със стотици томове, дарени от частни лица, и всеки минувач може да си вземе един от тях. Лемесоф обикаля столицата и по-малките градове, които нямат традиционни библиотеки, и предлага четива за ума и душата.

Оръжие за масово обучение, Раул Лемесоф / Снимка: https://armadeinstruccionmasiva.com

Библиокамионче (Bibliomotocarro)

Антонио Ла Кава – пенсиониран учител от Италия, търси нестандартен начин да продължи да преподава любов към четенето. През 2003 г. той купува малък камион втора ръка. Модифицира го, така че каросерията да побира над 700 книги. С тях обикаля из цялата страна и стига дори до най-малките селца. Антонио не кара хората да оставят свои стари четива, но винаги се радва, когато непознати дарят своите любими книги за каузата.

Библиокамиончето на Антонио Ла Кава – най-малката библиотека в Италия

Библиотека в автобуса

Бразилският шофьор на градски автобус Антонио Ферейра е пример за това как с малко съпричастност и щедрост човек може да промени живота на другите. През 2004 г. той създава инициативата „Култура в автобуса”. На специална лавица в автобуса си Антонио подрежда книги, които са свободни и безплатни за всички пътници.

Култура в автобуса, Антонио Ферейра / Снимка: http://newtechieguy.blogspot.com/2015/05/library-on-public-bus-brazilian-bus.html

В самото начало записвал името на всеки, който вземе книга, но отдавна тази практика е преустановена, защото по-важното е, че добрата литература се предава от ръка на ръка в целия град (столицата Бразилия) благодарение на “Култура в автобуса”.

Разкажи история (Tell a Story)

Красивата и стилна синьо-бяла библиотека на колела може да бъде забелязана по улиците на Лисабон. Микробусът е част от проект, който предлага португалски класически автори, преведени на английски, френски, италиански, немски и испански език. Човекът зад “Разкажи история” е Франциско Антолин. Той осъзнава колко трудно е намирането на преведени издания на португалска литература и предприема съответните действия, за да промени това, което не му харесва.

Разкажи история / Снимка: https://www.tourismontheedge.com/get-cultural/bookshop-portugal

BiebBus

Това е разширяваща се мобилна детска библиотека, която пътува до училищата в Холандия. Специално проектирана е на два етажа заради тесните и гъстонаселени холандски улици. Отдолу има рафтове с книги, а на втория етаж (построен от стар транспортен контейнер) се намира просторната читалня. На площ от 52 кв.м BiebBus предлага 7000 книги, но има и 4 компютъра с достъп до интернет.

BiebBus – детска мобилна библиотека / Снимка: https://inhabitat.com/reused-container-becomes-dutch-childrens-library-pop-up-parable/

Библиоколело

През лятото Обществената библиотека в американския град Омаха представи първото „библиоколело” с ремарке, пълно с книги. Библиотеката на колела предлага също iPad-и за сваляне на електронни книги, доставка на книги, информация за събития и мобилен интернет.

Библиоколело – Обществена библиотека в Омаха, САЩ

Библиотеки във водата

„Логос Хоуп“ е най-голямата плаваща книжарница с мисия. Мисията на кораба е да направи книгите достъпни в държави, където доброто четиво е истински лукс. Екипът на „Логос Хоуп“ прави дарения за библиотеки в местни училища, домове за деца и обществени организации. Книгите се продават с отстъпка. Доброволческата програма включва още и участие в здравно-образователни програми, например в обучения за предпазване от СПИН. Корабът е акостирал на повече от 160 пристанища по цял свят. Над 7,8 милиона гости са го посетили и са продадени над 8 милиона книги.

https://www.instagram.com/p/BqNHxSnhByH/

Библиокораб  “Epos”

Той пътува до повече от 250 малки общности, населяващи норвежките острови. Корабът пътува всяка година от септември до април. На борда му има около 6000 книги, а екипажът се допълва от няколко всеотдайни библиотекари и артисти. Услугата стартира през 1959 г. и се организира и финансира от библиотеките на трите области, които обслужва.

Библиокораб „Епос“ на док в Берген, Норвегия / Снимка: Anders – собствена творба, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2649192

Плаващата библиотека (The Floating Library)

Проект на Сара Питърс –  художник, писател, педагог и не на последно място – смел плаващ библиотекар. Нейната библиотека плава на специално изработен дървен сал. Книгите са прилежно опаковани, за да не пострадат при взаимодействие с вода. Библиотеката сал може да бъде забелязана през лятото в Сидър Лейк, Минеаполис и е достъпна за канута, каяци и всякакви малки плаващи съдове.

“Плуването също е възможност, но не е препоръчително”, с усмивка споделя Сара.

Колекцията на плаващата библиотека, 2013 г. / Снимка: https://thefloatinglibrary.org

Библиотеки без книги

Дигитална мобилна библиотека

Тя е първата мобилна библиотека без книги. Целта на създателите на този библиокамион е да се популяризира използването на е-книгите в библиотеките и училищата. Дигиталната библиотека има пет отделни помещения и предлага електронни и аудио книги, както и електронни четци.

https://www.instagram.com/p/BxSFbC4gM-r/

Библиотека трамвай

Стар трамвай е преобразен в красива цветна мобилна библиотека в чешкия град Бърно. Библиотеката трамвай пътува по 70-километров маршрут, популяризира библиотечните услуги и най-важното – представя предимствата на дигиталното четене. Пътниците могат да сканират QR кодове с мобилните си телефони, за да получат достъп до сайта на библиотеката; да търсят книги в каталога; да теглят безплатни откъси от произведенията, които са избрали.

Библиотека в трамвая, Бърно, Чехия / Снимка: https://blogs.ifla.org/public-libraries/2014/04/11/library-in-the-tram-tram-to-the-library/

Библиотека без хартиени издания

Библиотеката на Политехническия университет във Флорида е една от първите библиотеки без хартиени издания в САЩ. Студентите имат достъп до 135 000 електронни издания. Сградата е светло, отворено пространство, в което са поставени компютърни устройства, бюра и са подредени уютни кътчета за четене.

Библиотеката на Политехническия университет, Флорида / Снимка: Rocket Science Photography * Florida Polytechnic University

Системата на библиотеката е разработена така, че при два прегледа от студенти, книгата автоматично се купува. По този начин студентите и преподавателите имат достъп до повече материали, а университетът плаща само когато книгата наистина се използва. Други библиотеки, в които липсват хартиени издания са, библиотеката в Бексар Каунти, Тексас, училищна библиотека в Минесота и две от библиотеките на НАСА.

Безплатни е-книги

На централни места Киев и Одеса са създадени места за безплатни електронни книги. Целта на проекта е да се насърчи четенето на класическа литература. А вдъхновение е почерпено от примера на австрийския град Клагенфурт. Библиотеката на улицата се състои от няколко вертикални щендера с нарисувани по тях книги. Всеки, който желае, може да изтегли книга в електронен формат чрез мобилно устройство посредством QR код.

Улична библиотека в Киев / Снимка: Pinterest

Нека не забравяме, че тъкмо библиотеките са създали някои от най-изтъкнатите библиотекари и са донесли промяна в обществото. 

Информацията събра и обработи: Цветомира Дукова