Музейна разходка по книжна находка

В месеца на музеите издателство „Точица“ поставя началото на поредица от музейни разходки. Пътна карта на деца и родители ще бъде книгата „Още един ден в музея“, а в ролята на водачи ще се превъплътят самите автори – Зорница Христова и Тодор Петев.

Първата разходка ще започне на 7. май от 11:00 ч. Малки и големи любители на музеите ще странстват из Националния археологически институт, където:

  • ще разкрият тайните на древни фигурки (глинени призраци, праисторически играчки и джобни божества);
  • ще изпитат свойствата на камъка, медта, желязото и глината;
  • ще се докоснат до реплики на предмети от витрините – прастари пинтадери, необичайни кръгли плочки и загадъчни писмена;
  • ще вкусят от лакомствата на ловците събирачи, а и от пещерните палачинки по наскоро разшифрована рецепта.

Участието в събитието е безплатно (заплаща се единствено билетът за музея) и не изисква предварително записване. С тази първа разходка читателите ще се подготвят за премиерата на „Още един ден в музея“, която ще се състои на 13. май от 11:00 ч. в Докторската градина.

„Още един ден в музея“ е дългоочакваното продължение на „Един ден в музея“ – детскокнижния пътеводител на изд. „Точица“ из музеите на София. След работилницата „Направи си сам музей“ гидът на Детския литературен маршрут – Зорница Христова – предлага на децата ново приключение по книга. Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.