Колко е дълбока обичта?

Зимата продължава, а по хладните брегове едва се мярка по някой летовник. Океанът обаче винаги е бил извор на живот. На повърхността му неустрашими моряци се опълчват на вятъра и бурите, а в дълбоките води се крие един безкрайно богат свят.

Точно там, навътре, в самото сърце на океана, ни отвежда Стивън Хогтън с книгата „Дълбини“ (изд. „Artline Studios”). В дълбините се срещаме с кит, добил дълго чакана рожба. Събитие, в което животът и на двамата се променя за миг.

Майката се грижи за детето си, учи го да плува и да диша, търпеливо поправя грешките му. Играе с него и му пее приспивни песни така, както само китовете умеят. Един ден семейството се оказва близо до група себеподобни, които лудуват и общуват шумно. Малкото китче е възхитено и се насочва към тях. Но майка му го възпира – още не е дошло неговото време. Нужни са му повече опит и умения, за да се впусне само из океана.

Майка и син се отправят на опасно дългогодишно пътешествие. По-опасно, отколкото китчето си представя. Но именно така то научава всичко, което му е необходимо, за да отплува заедно с големите и свободни китове. Защото в това е най-голямата трудност на родителството – да покажеш на детето си неприятното и трудното, да го поставиш в ситуации на дискомфорт, за да го подготвиш за неговата самостоятелност.

Книгата подсказва на децата и че премеждията винаги са част от живота. По-малки или по-големи, а понякога толкова огромни, че ни се струват непосилни. Но в тези моменти те могат да си помогнат, като споделят с приятели и близки, като използват медитативни техники, като се фокусират върху стъпки и решения.

Над прекрасните илюстрации, меките багри и описаната история е мощното послание за връзката между поколенията. За любовта, която е нужна на малките, за да се развиват, да израснат уверени, смели и на свой ред – любящи.

„Тръгвай, мъниче, плувай свободно – прошепна тя. – Аз винаги ще те чакам тук…“

Ето още 5 книги с китове, с които да се гмурнете в дълбокото.