5 книги с китове, с които ще се гмурнете в дълбокото

Неотдавна се отбихме в малкия, цветен и детайлен свят на насекомите. Съвсем логично сега предлагаме да надзърнем в неговата противоположност. А кое е най-голямото животно на света? Сигурни сме, че вече сте се досетили. Китовете са необикновени създания, съчетаващи интелекта и привързаността на бозайниците с всички външни белези на подводните същества. Предлагаме без повече колебания да се потопим сред заглавията, в които китовете са главни герои!

„Охлювът и китът“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Джулия Доналдсън е любимка на хиляди деца по света, а съвместната й работа с илюстратора Аксел Шефлър прави книгите й още по-обичани и разпознаваеми.

Мъничкият охлюв мечтае да обиколи света и намира начин да сбъдне желанието си – на стоп на опашката на синия кит! Заедно пътуват до различни места, а охлювът успява да види златистия пясък, бурните вълни, величествени вулкани, ослепителни айсберги. Увлечен в приключението, китът се оказва в капан на брега. Сега е ред на малкия охлюв да помогне на верния си приятел в беда! Приключенията на двамата ще развълнуват читателите между 3 и 7 години.

„Ана Ана – излет до морето“, Алекси Дормал и Доминик Рок, изд. „Пурко“

Щурата Ана Ана решава да отведе плюшките си до морето. Всички те са безкрайно развълнувани и изгарят от нетърпение. Морето обаче се оказва много повече, отколкото са предполагали. Пясъкът може да пари на краката, водата първоначално е студена, а когато вълните те преобърнат – толкова солена! Единствен Китчо се чувства по-добре от всякога, защото вижда възможност да сбъдне голямата си мечта и да срещне…кит. Но морето е твърде голямо и не след дълго Китчо разбира, че май се е загубил. Кой ще му помогне ще разберат децата между 2 и 7 години.

„Герда, историята на едно китче“ от Петер Кавецки и Адриан Махо, изд. „Робертино“

Ето коя книга ще ни даде възможност да пуснем на воля фантазията си и да странстваме из дълбините.

Малката Герда е щастливо китче, растящо в любящо семейство. Неочакванo събитие я отделя от скъпите й същества, като я оставя сама насред тъмния океан. Така тя за пръв път разбира какво е самота и страх. Постепенно Герда привиква към тъгата, научава се да се справя сама, но никога не забравя семейството си и песните на майка си. А ще се събере ли отново с близките си? Разгърнете книгата с децата си (5-7 години) и вижте сами.

„Китът Хъмфри и приятелството“ от Рейчъл Брайт, изд. „A&T Publishing“

Книгата е част от поредицата, която включва обичаните „Лъвът в мен“, „Коалата, която разбра, че може“, „Катериците, които се научиха да споделят“ и „Вълчето Уилф търси пътя към дома“.

Кашалотът Хъмфри събира различни ценни предмети, които намира по пътя си. Той кръстосва водната шир в търсене на огромно и специално съкровище. Хъмфри обаче намира щастие и смисъл на съвсем неочаквано място. Историята е за читатели между 3 и 7 години.

„Моби Дик“ от Хърман Мелвил, изд. „Изток-Запад“

Класическото произведение проследява историята на Ахав, капитан на китоловен кораб, разказана от моряка Ишмаил. Ахав навлиза в открити води, воден от маниакалното си желание за мъст към огромния бял кашалот Моби Дик. Колкото повече капитанът се приближава до целта си, толкова по-осезаемо започва да губи трезвия си разсъдък. Романът е изключителен както за времето си на издаване (1851), така и за съвременните разбирания. Макар отдавна да е заел своето място сред класическата и дори популярна литература, „Моби Дик“ предполага опитност в четенето и по-широка обща култура. Това го прави подходящ за пораснали читатели на 14+ години.

Поплувайте и вие с удивителните гиганти!