Картинни книги – какво, защо, как

Ползите от четенето за интелектуалното и емоционално развитие на детето са безспорни. Многогодишно изследване на Министерство на образованието на САЩ установява, че децата, на които е четено от член на семейството поне 3 пъти седмично, е почти 2 пъти по-вероятно да са в челната четворка по езикова култура сред своите връстници.

Картинните книги са най-логичният вариант за старт на четенето, а напоследък добиват популярност и у нас. Кои книги обаче са картинни, какви умения могат да развият у детето и как да ги четем, ще ви разкажем накратко в тази статия.

Да започнем с въпроса какво представлява картинната книга.

Картинна наричаме онази книга, която има илюстрация на всеки разтвор. Илюстрациите са неразделна част от разказваната история и допринасят за смисъла ú не по-малко от думите. Те разкриват съществена информация за сюжета, идеята, обстановката, героите (характер, настроение, мотиви, намерения).

Картинна е всяка книга от поредицата за зайчето Чарли например. Ето и още картинни книги, събрани в специалната ни категория.

А какво я отличава от книгата с картинки?

В книгите с картинки последните имат второстепенна роля в разгръщането на сюжета и не са съществени за разбирането на текста. Обикновено те онагледяват определен момент от случката и са по-малко на брой.

Илюстрованите издания събираме в тази категория.

И още! Съществуват книги без думи или неми книги, в които историята се разказва изцяло с помощта на илюстрациите. Такава е „Балконът“ на издателство „Точица“.

„Принцеси, забравени и безизвестни“, изд. “Рибка”
Защо е добре да занимаем детето с картинни книги?

Опитът на детето с книгите преди да започне училище е от ключово значение за добрата му подготовка за академичната среда. Четенето (и разглеждането) на картинни книги развива много от уменията, необходими за успешния старт на първата учебна година. Ето част от ползите, които можем да откроим веднага:

• Запознаване с усещането за книга – с помощта на този тип четиво детето научава какво представлява книгата, как се държи, как се прелистват страниците, как се следи текстът, каква е връзката между него и илюстрацията;

• Развиване на визуалната култура – детето се запознава с облика на различни животни и растения, предмети и абстрактни форми, наблюдава връзки и взаимодействия, складира в съзнанието си набор от образи, на базата на които по-късно ще говори, сънува и фантазира;

• Придобиване на познания за структурата на историята – посредством рисунките към една история детето развива по-дълбоко разбиране за събитията, последователността им и причинно-следствените връзки помежду им;

• Натрупване на по-богат речник – илюстрацията често доразвива и дообогатява историята, ето защо възможността детето да се срещне с допълнителни елементи от описания с думи декор е голяма; веднъж обяснени, тези елементи и новите понякога думи, с които се представят от родителя, способстват за разширяване кръга на известното и овладяемото;

• Насърчаване на критичното мислене – различията между сюжета и илюстрациите могат да станат причина за много интересни дискусии и плодотворни въпроси;

• Трениране на концентрацията и наблюдателността – тъй като илюстрациите в картинните книги не просто онагледяват текста, а предоставят допълнителна информация, която е жизненоважна за разбирането му, детето се учи да разглежда внимателно илюстрациите и да търси подсказки за героите, техните чувства, настроение, обстановката и т.н.

„Славните дни на Жакоминий Гейнсбъроу“, изд. „Рибка“
Как да четем картинните книги?

За да извлечете максимума от картинните книги за вас и детето, опитайте метода на диалогичното четене. Той се базира на изследванията на д-р Гроувър Уайтхърст и при него вместо пасивен слушател при четенето, детето става разказвач на историята. Ролята на възрастния е да задава въпроси и да го изслушва.

Децата, на които е четено диалогично, показват по-добри резултати на тестовете за езиково развитие от тези, на които е четено по традиционния начин.

Най-общата схема, която родителят следва при диалогичното четене, е тази:

  • Приканва детето да коментира книгата.
  • Оценява отговора.
  • Разширява отговора с перифразиране на казаното от детето и допълване на детайли.
  • Повтаря казаното, за да се убеди, че детето е разбрало допълнението.

Приканването към коментиране на книгата може да се осъществи с пет типа въпроси:

относно подробностите (Каква е на цвят колата? Колко ябълки виждаш на дървото?);

относно сюжета (Какво се случва след това? Къде мислиш, че отива героят? Кой според теб живее в тази къща?);

• отворени въпроси – те предполагат по-разширен отговор (различен от „да“/“не“);

петте „к“-та – Кой? Какво? Къде? Кога? Как?;

такива, които свързват преживявания с прочетеното в книгата (Помниш ли, че четохме за кълвача? Ето виж истински кълвач на дървото.).

Ведно с комиксите, картинните книги са чудесно средство за избягване на скуката при лесно отегчаващите се читатели и на умората – при прохождащите такива. А са и безценно бижу за всеки дом, където насладата на сетивата се търси и цени.