Библиотеки извън библиотеките – какво представляват и къде да ги намерим

Помните ли как завършваше надписът, бродиран върху цилиндъра на Котарак Шапкарак? Ето така: „I will read here or there, I will read anywhere“! Четенето извън комфорта на собствения дом е абсолютно възможно, нещо повече – не е необходимо да го съобразявате с това дали носите книги и дали имате книжарница в близост. Защото библиотеки отвъд библиотечните сгради намигат от всеки ъгъл. Къде най-често можете да ги съзрете ще научите от нашия своеобразен пътеводител из (извън)градските читателски гнезда. Той ще ви подскаже местоположенията на библиотеките:

В болницата

Четенето успокоява. Гласът на четящия родител, приятната история и красивите илюстрации създават в болното дете усещане за сигурност, уют и свързаност. Самостоятелното разгръщане на страниците, търсенето и посочването вдъхват на малкия пациент увереността, че нещо в непредвидената ситуция, в която е изпаднал, е под негов контрол. Терапевтичният ефект от общуването с книгата е отчетен в не едно болнично заведение в чужбина. В последните години концепцията за болничните библиотеки започна да се възприема и в България. Вероятно ви е известен случаят с библиотеката в кабинета на д-р Тикова. А знаехте ли за тази в „Пирогов“? През пролетта на 2022 г. фондът на болницата бе обновен с нови заглавия от десет родни издателства.

Но запасяването на болниците с книжни лекове не свършва дотук.

През 2021 г. пловдивският „Институт за Здравни Активности и Технологии“ поде благотворителна кампания под надслов „Болници с библиотеки“. Нейна цел бе обособяването на библиотечни кътове в няколко болници в страната. Освен в Пловдив (МБАЛ „Св.Пантелеймон“, УМБАЛ „Пълмед“, педиатричната клиника към УМБАЛ „Св. Георги“), детскoкнижни пратки получиха многопрофилните болници за активно лечение в Кърджали, Златоград, Смолян, Първомай, Асеновград и Раковски. С разказите на част от дарителите можете да се запознаете от страницата на мисията в Timeheroes.

И като говорим за мисии, една от най-хубавите, на които сме попадали, безспорно е тази на инициативата „Усмихни се“. Още в началото на 2023 година 68 педиатрични отделения в 31 града успяха да набавят книги, с които да облекчат престоя на хиляди деца.

Болница „Пирогов“ приема издателско дарение от детски книги. Снимка: FB страницата на изд. „Рибка“
Във влака

Но да заменим болничната тема с една малко по-ведра такава, а именно – темата за ваканцията! Много възрастни и деца възприемат лятото като сезон за почивка и наобикаляне на избрани дестинации. Понякога в препълнените за морето куфари не остава достатъчно място за книги, а реповете не предлагат нищо интригуващо.

В тези случаи придвижването с влак може да се окаже удачно решение.

Ако в близките три години сте си проправяли път из вагоните, няма начин да сте пропуснали синьо-белите табелки на „Чети във влака“. „Чети във влака“ е инициатива на БДЖ, реализирана в партньорство с няколко български издателства. Как работи? Със сканирането на предоставения QR код ще ви се отвори набор от книги в PDF формат, подредени в седем категории. Първата от тях е секцията с детска литература. Фондът й е сравнително беден, но може да подсигури няколко спокойни часа за вашето семейство със заглавия като „Халифът щърк“, „Кой светна Луната?“ и „Добросъците“.

Огледайте се за табелките на „Чети във влака“ – налични са във влаковете с купета и се намират между седалките на нивото на очите.
На плажа

Когато от приятното зачитане във влака не е останало и помен, когато сте на пясъка и е твърде слънчево, за да четете на детето от екран, а разбиването на вълните заглушава гласа ви, не забравяйте да се огледате за плажна библиотека. През 2013 г. в курортния град Албена заработи първата в Европа библиотека от този тип. Тя функционираше на принципа на буккросинг зона – всеки, който желае, можеше да заеме книга от нея по време на престоя си на плажа, а ако поиска да я занесе у дома, нужно бе да остави своя на нейно място. В резултат на големия интерес, за период от няколко години в градчето се появиха нови две подобни пространства.

Добрият пример се разпространи лавинообразно.

През 2017-та варненци заимстваха идеята за споделена библиотека на открито и създадоха „Рапана“ – емблематичната зона за релакс и книжен обмен на Морската столица. Не след дълго плажна библиотека изникна и на крайбрежната алея на Балчик. Нямаме информация дали библиотеките във Варна и в Албена са действащи и към днешна дата, но имаме данни за библиотека в Синеморец, а през 2022 г. успяхме да посетим и тази в Балчик. Макар и с поопразнени стелажи, тя все още има какво да предложи както на възрастните, така и на децата.

Първоначалният вид на библиотечния кът. Снимка: Про Нюз Добрич
В хижата

В случай че сте предпочели планината, има начин да си спестите изкачването с тежък книжен товар. През 2016 г. Столична библиотека стартира проект „Библиотека в планината”, в рамките на който се поставиха мобилни библиотеки на пет места в Природен парк „Витоша“ – в местност Дендрариума, до детския екостационар “Бели брези”, в хижите „Момина скала“ и “Алеко” и на Черни връх. Поради близостта си до София и достижимостта си с библиобуса на Столична библиотека, хижа „Алеко“ се превърна в сборен пункт на множество литературни събития.

Далеч не толкова лесно е добирането до книгите в най-високата библиотека в България – в хижа „Козя стена“.

Хижата се намира на 1600 м. надморска височина в Национален парк „Централен Балкан“ и е достъпна само пешеходно. Не по-малко впечатляваща, този път с вида си, е библиотеката на хижа „Плевен“. Тя има име – „Книги в облаците“ – и минало на ски гардероб. Уютната й подредба и музикалният акомпанимент от наличните й роял, китара и акордеон благоприятстват незабравимото читателско изживяване на посетителите от всички възрасти.

Логото на „Книги в облаците“. Задължително разгледайте снимки от интериора на библиотеката!
В спортната зала

След спортуването на открито се отправяме към залата, накъдето нетърпеливите и неизменно енергични мъници ни дърпат отдавна. Ще се отбием в The Little Gym Sofia! The Little Gym е световна спортно-образователна програма за деца на възраст между 4 месеца и 12 години. От миналата пролет софийският клон на гимнастическия център разполага със собствена детска библиотека. На вниманието на спортистите са изложени любими книги от издателствата „Каничка“, „Робертино“, „Рибка“, „Timelines“, „Клевър Бук“, „Давид“, „Дъбови листа“. Докато си почиват от тренировки, децата могат да си подарят тих момент с хубава история или да потворят в своя специален „Албум за открития и съкровища“ – книга за дорисуване и мечтаене, връчвана на всеки участник в програмата.

Част от книгите, които очакват децата в лобито на салона. Снимка: сайта на TLG
Из града

От затворените помещения пак се показваме навън, на зелено – само за да се озовем пред нова книга, многозначително наблюдаваща ни от пейката в парка. „Зелено четене“ е национална инициатива за популяризиране четенето на обществени места. В рамките на три седмици – от 6. до 28. май – жителите на София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Смолян, Ловеч, Видин и Добрич могат да се сдобият с книги, оставени на разнообразни локации из града.

С хаштаг #книгодар те споделят на какво са се натъкнали и къде и при възможност оставят свое вече излишно четиво, за да се включат в пътешествието на книгите.

Кампанията „Зелено четене“ се организира от Надежда Динева с подкрепата на бутик TianDe, фондация „Шанс за децата и природата на България“, „Модерно е да се чете“, Столична община – район Студентски, Културен дом НХК – Бургас и Литературен клуб „Огнище“ – Благоевград. Ако копнеете инициативата да се състои и във вашето населено място или искате да я подкрепите, заявете го с писмо до адрес greenreadingcampaign@gmail.com.

Снимка: фейсбук страницата на „Зелено четене“

Освен в изредените извънбиблиотечни библиотеки, книгите номади често нощуват в дървените и метални библиотечни къщички, както и по светлите рафтове на повечето детски центрове и занимални в страната. Понякога ни очакват на неподозирани места – в неголяма будка в парка („ЧитАлнЯта“ в София), в кухината на вековно дърво („Тополата“ в Сопот). Книгите са навсякъде – трябва само да помечтаем да ги видим. И да се озърнем наоколо. 

Снимка на корицата: „Рапана“ във Варна, кадър на Любомир Бенковски-Бенджи