6+6 книги за математиката и 6 образователни предавания

Математиката е не само точна наука, но и изключително необходима в ежедневието. Ползите от овладяването й са безспорни, а според Лора Овърдек, автор на „Математика за лека нощ“, да се учиш да смяташ може да се окаже дори подходящо занимание при приспиването на децата.

Решихме да ви представим няколко интересни и полезни книги, посветени на математиката, чрез които децата (а и възрастните) да открият колко важна, интересна и лесна може да бъде тя.

Поредица „Математика за лека нощ“

В своята поредица от три книги Лора Овърдек кани децата от 4 години нагоре на вълнуваща игра. „Математика за лека нощ“ (изд. „Софтпрес“) предлага интересни за децата теми, които им помагат да се потопят с удоволствие в изчисленията.

Самите задачи са разделени за умничета, умници и големи умници и са подходящи както за най-малките, така и за по-големите деца. Има и бонус задачи за най-запалените. А ако видите някой възрастен да мери стъпалото си, като заема странни пози, не се учудвайте – вероятно е попаднал на главата, свързана с математиката и човешкото тяло.

В поредицата ще откриете:

Вълшебна математика

Увлекателно написана и забавно илюстрирана, енциклопедията “Вълшебна математика” (изд. „Фют“) на Крис Окслейд и Уесли Робинс помага на децата над 6 години неусетно да научат повече за поредиците от числа, броенето, смятането, мерките, геометричните форми и дори теорията на вероятностите (тук наречена просто чудото на късмета).

Изданието е с множество капачета, въртящи се дискове, вложки, езичета за издърпване и какви ли не подвижни елементи, които провокират детското любопитство и изследователски дух. Повече за книгата можете да прочетете тук и да видите специалното видео.

Пътешествие в чудния свят на математиката

Малките любопитковци могат да научат много от великолепната енциклопедия „Пътешествие в чудния свят на математиката“ (изд. „Софтпрес“). Тя предлага информация за историята и развитието на математиката през вековете в интригуваща форма.

Информацията за различните математически понятия е представена по свеж и разбираем за деца начин, а рубриките „Знаете ли, че“ и „Любопитно“ безотказно привличат любознателните умове.

Математиката – достъпна, лесна и интересна

Сингапурската методика за обучение по математика е доказала многократно своята ефективност. Ще откриете как да я прилагате при децата от 4-5 години нагоре в изданието “Математиката – достъпна, лесна и интересна” (изд. “Фют”).

Книгата е страхотно допълнение и към учебната програма в българските училища. Чрез нея се покрива материалът, заложен в учебните планове за децата между 5 и 8 години, като се разширява и допълва, без да пречи на работата на учителя. Изданието се стреми да научи децата да мислят, показва им как да изследват, като в същото време играят и осмислят новите си знания.

Прочетете мнението на един български учител тук.

Приказки за математиката

В поредицата „Образователни приказки“ (изд. „Кипо прес“) ще откриете „Приказки за математиката“. Книгата съдържа 15 интересни разказа, в които са намесени изчисления и математически теории.

Авторът Яков Перелман е първият популяризатор на физиката, математиката и астрономията в Русия. Той създава и „Приказки за математиката“, за да покаже на децата над 9 години как много от загадките в природата имат своето математическо обяснение.

Всяка от 15-те истории е увлекателна и интригуваща, а в края й са предложени ясни обяснения на случилото се. Читателите ще узнаят например как един милионер бил разорен за 30 дни, каква е легендата за шахматната дъска и дали слуховете се разпространяват по магичен начин или всичко може да бъде обяснено с помощта на математиката.

В книгата има и няколко задачи, които си търсят отговор, а в края са предложени обяснения за загадките на живата природа и природните рекорди. Книгата със сигурност ще е интересна и на възрастните, а запалените математици може би ще си спомнят с умиление сходството между някои задачи от „Приказки за математиката“ и тези от списание „Математика“.

Какъв е смисълът на математиката?

Със сигурност всеки възрастен е получавал поне веднъж такъв въпрос от дете: „Какъв е смисълът да уча математика?“. Напълно логичен, въпросът обикновено получава крайно нелогични отговори. Ето няколко:

„Защото е много важна наука.“ / „Защото ни помага да се справим в живота по-добре.“ / „Защото ни се налага да смятаме постоянно.“ / „Защото трябва, за да изкарваш добри оценки и да завършиш.“ / „Защото се учи в училище.“

Все пак, ако искаме децата да харесат математиката (която наистина е крайно необходима в ежедневието ни), трябва да им помогнем да видят ясно приложението й и ползите от нея. На помощ идва енциклопедичното издание „Какъв е смисълът на математиката?“ (изд. „Книгомания“).

Книгата е обособена в 5 раздела с тематична информация, поднесена кратко, приятно и ясно, с леко чувство за хумор и добре подбрани обяснения (като за деца). Разделите ясно обясняват защо има нужда от числата и смятането, от фигурите и измерването.

Следвайки желязна схема, създателите на изданието продължават със закономерностите и редиците, представят данните и статистиката и накрая обясняват ползата от вероятностите и логиката. Теорията и историята са смесени с предложения за самостоятелна проверка на наученото, оформена под формата на идеи за игри.

Вълнуващи тайни и известни математици се появяват елегантно по страниците, за да запленят децата и четенето да продължи с още по-голям интерес. В края на книгата са представени някои от най-великите математици, чиито открития са променили света и живота ни. Съвсем в духа на енциклопедичните издания ще откриете още речник на термините и азбучен показалец.

Книгата е подходяща за деца от 8 години нагоре.

Според тази книга ти си гений математик

Джорджия Амсън-Брадшоу създава любопитно по рода си издание – „Според тази книга ти си гений математик“ (изд. „Робертино“). Книгата предлага поглед към теорията чрез възможности за игра и учене. Разделена е на 8 теми, като във всяка тема има по няколко предложения за игра с помощта на математиката.

Форми, измерване, лабиринти и мрежи, модели, кодове и шифри, логика – всички те помагат на децата над 8 години да открият колко вълнуваща може да бъде тази наука.

Заглавията на всяка от игрите привличат вниманието („Отиди на лов за топологически обекти“, „Избягай дори от най-сложния лабиринт“, „Чети като компютър“ и др.). Освен обяснението как точно се изпълнява задачата, в карето „Къде е математиката?“ е предложено ясно обяснение, например какво са логическите разсъждения, мозайките, какво е „теория на графите“ и др.

От 52 страница нататък книгата се превръща в математическа лаборатория – част от страниците могат да се изрязват и усукват, за да се види нагледно магията на математиката.

Поредица „Жестоката математика“

Поредицата „Жестоката математика“ (изд. „Егмонт“) е подходяща за деца над 11 години и включва три книги, посветени на аритметиката, дробите и геометрията. Написана е в шеговит и на моменти непочтителен стил, но определено грабва вниманието на най-буйните противници на математиката.

Повече за книгите можете да прочетете тук.

Как да съчетаете четенето с образователни и интересни предавания по Da Vinci Kids?

Математиката присъства в редица предавания по образователния канал Da Vinci, както и в приложението Da Vinci Kids app. Редица водещи на различни програми представят по вълнуващ начин как математиката е в основата на програмирането, технологичните открития и в света около нас.

Специално посветено на математиката е предаването „Математическа експлозия“, в което „матемагикът“ Ерик показва ясно как математиката прилича на магия, изпълнима в домашни условия.

Математическа експлозия, Da Vinci Kids app

Във „Въпросите на Мили“ децата могат да проследят дилемата на Мили, посветена на честната делба. Тя трябва да подели една торта с трима приятели и татко. Мили много се вълнува, но не знае как точно да го направи. На пет или шест части да я раздели? И кой ще получи шестото парче?

Въпросите на Мили, Da Vinci Kids

В „Изглежда супер“ Хамза пък научава, че има три вида конструкции: рамкови, обшивни и твърди. Всяка структура има уникални свойства, които я правят подходяща за различни цели. Знае ли някой например, че канутата могат да се правят и от бетон?! Предаването не е строго посветено на математиката, но тя е тясно свързана с другите природни науки, нали?

Изглежда супер, Da Vinci Kids

Едно от най-любимите ни предавания е „Шеф тийнейджър“, защото именно тук ясно си личи кой е добър по математика. 16-годишната Елиния се учи да шофира и току-що си е купила кола с помощта на родителите си. Опитва се да спести пари, за да купи нови регистрационни номера за колата си. Дали ще успее? Ще разберете с помощта на Da Vinci.

Шеф тийнейджър, Da Vinci Kids

Отлично попадение е и предаването „Изумителни постижения“. В него главен герой е баронът, който иска да забогатее, като си направи злато. За целта следва стара алхимична рецепта, като смесва експлозивни елементи с разтопени метали. Дмитрий Менделеев му напомня, че само химията може да обясни формирането на материя, като съчетава различни природни елементи. На вас оставяме да разберете с помощта на родителите си каква е връзката между химията и математиката.

Изумителни постижения, Da Vinci Kids

Завършваме предложенията с Микаела и „Когато порасна“. Микаела отива в централата на Google и се среща с Мелиса – учен по компютърни науки. Разбира какво правят софтуерните инженери и открива, че в Гугъл работят на екипи. Научава се как да пише код и създава приложение, което помага за чистенето на стаята ѝ. Писането на компютърен код си е чиста математика, затова… ако решите да ставате програмисти, прегледайте отново книгите в списъка по-горе.

Когато порасна, Da Vinci Kids

 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.