Вълшебникът Плюсминус разкрива магията на математиката

Често родителите имат неприятни спомени от часовете по математика в училище и, съзнателно или не, предават тази нагласа на децата си. Порочният кръг може да бъде разрушен с увлекателно написани и забавно илюстрирани енциклопедии за малчугани като „Вълшебна математика“ (изд. Фют) на Крис Окслейд и Уесли Робинс.

Книгата е подходяща за деца над 6 г. и с помощта на вълшебника Плюсминус им показва, че математиката е не само интересна, но и много полезна. Най-малкото, за да преброиш колко мариновани жабешки оченца трябва да сложиш в казана с магическа отвара и как да пресметнеш кога са минали 30-те минути, които трябва да ги вариш.

По време на на интригуващата обиколка из магическото обиталище на Плюсминус, вълшебникът неусетно запознава малките читатели с кратка и занимателно поднесена информация за поредиците от числа, броенето, смятането, мерките, геометричните форми и дори теорията на вероятностите (тук наречена просто чудото на късмета).

След като споделя с тях различни удивителни математически факти, той им поставя въпроси и малки загадки за разрешаване, за да се чувстват по-ангажирани по време на обиколката си и да усетят как силата на математиката улеснява живота ни.

„Вълшебна математика“ е енциклопедия с множество капачета, въртящи се дискове, вложки, езичета за издърпване и какви ли не подвижни елементи, които провокират детското любопитство и изследователски дух.

Веселите илюстрации и интерактивния подход при представяне на информацията обещават многократното разгръщане на изданието, а твърдите корици гарантират физическата възможност това да се случва.

„Обичам математиката, заради магическите закономерности, които тя разкрива.“

Това споделя вълшебникът Плюсминус с децата в началото на обиколката им из света на математиката и аз нямам какво повече да добавя.

„Вълшебна математика“ е номинирана в категория „Нещотърсачи“ на награда „Бисерче вълшебно“ 2018. Ето и видео с изглед от вътрешността на книгата:

Други книги, които развиват математическия интерес и умения у децата са: „Математиката е страхотна! 101 невероятни факта, които всяко дете трябва да знае“(ПАН, Бисерче 2018), „Математика за лека нощ. Забавни задачки за малки умници“, „Математика за лека нощ. Весело пътешествие в света на задачките“ и „Математика за лека нощ. Задачки решавай, любопитни факти научавай“ (Софтпрес), както и „Дяволът на числата“ (Ханс Магнус Енцесбергер, Сиела).

Автор: Лора Филипова