23-годишният Мартин Кръстев спечели литературния конкурс „Веселин Ханчев“

23-годишният Мартин Кръстев е победител в 40-ото издание на конкурса „Веселин Ханчев“. Всяка година в този формат се включват десетки млади автори от цялата страна, а наградата е публикуване на дебютна стихосбирка.

В настоящото юбилейно издание взеха участие 84 творци на възраст между 14 и 25 г. Журито в състав Мирела Иванова, доц. Гергина Кръстева и проф. Пламен Дойнов отличи цели 14 от тях, като връчи 9 поощрителни, 2 трети и 2 втори награди. Освен подкрепа в реализирането на своята първа книга, асеновградчанинът Мартин Кръстев завоюва и статуетка „Златното яйце“. В кратко обръщение към отличените си колеги той заяви:

„Тази награда е толкова наша, колкото и на хората, които вярват в нас и ни подкрепят.“

В тон с посланието му бе премиерата на „Алвеоли от хартия“ – стихосбирката на миналогодишния лауреат Даница Христова. На сцената Христова излезе със своята редакторка Ина Иванова, която я покани ритуално в голямото семейство на ханчевци. Заедно двете жени представиха плодовете на съвместния си труд – една „настойчива и дълбинна“ лирика, повлияна от митологията и фентъзи жанра. Първокурсничката сподели, че литературните й опити са започнали с любителски преводи от френски език, а смелостта й за създаването на авторски произведения е дошла след прочитането на множество книги.

Проф. Пламен Дойнов в „Актьори срещу Поети“. Снимки тук и на корицата: Divident.eu

Освен церемонията по награждаването в конкурса и представянето на „Алвеоли от хартия“, важен елемент от поетичната вечер бе двубоят „Актьори срещу Поети“. За първи път това добре познато на софияци събитие се проведе в Стара Загора и ознаменува края на Есенните литературни дни. Отборът на поетите бе съставен от бивши лауреати на „Веселин Ханчев“ – проф. Пламен Дойнов (1988), Мария Донева (1994) и Оля Стоянова (1999). Срещу тях застанаха трима актьори от Драматичен театър „Гео Милев“ – Красимир Ненков, Тони Тончева и Ванина Йорданова. Публиката отсъди победата да отиде при актьорите, чиято група поведе с малка преднина.

Както обикновено, конкурсът „Веселин Ханчев“ бе обвързан с поредица от събития, насочени към четящите и пишещите. Това утвърди статута му на място, където „се полагат основите на нови литературни школи, течения и тенденции“ (Мария Донева). Тържественият 27. октомври завърши с думи от Диана Атанасова, ръководител на отдел „Култура“ в Община Стара Загора. Тя призова младите хора

да продължат да търсят своите истини, да засвидетелстват силата и мотивират връстниците си с „неподражаемата страст“, с която се отдават на писането.

Докато гостите на Художествената галерия четоха, рецитираха, награждаваха и биваха награждавани, 39 транспаранта с отличени стихотворения безмълвно проблясваха покрай картините. На един от тях открихме Ралица Райкова, чиято книга „Фигури от сол“ бе номинирана за тазгодишната награда „Бисерче вълшебно“. Полюбувайте се и вие:

„Отвъд потока Кедрон е градината,
в която лунносиви са маслините
и като камък са застинали листата,
от никой вятър вече несмущавани.

Отвъд потока Кедрон е градината,
където през нощта пламтят фенерите
и трепетно изписват знаци сенките,
единствени стопани на дома.

Отвъд потока Кедрон е градината,
където почва път самотен, прашен
и чезне като копие в безкрая,
за да не го измине никой два пъти.“