Загадките от миналото на Агнес Сесилия

„Единственият начин да проумееш неразбираемото е да повярваш в него и да му се зарадваш.“

Мария Грипе е от писателите, чиито слова изграждат магични светове и привличат читателя неудържимо. Тя е от шведски произход, носител е на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“, а книгата ѝ „Хюго и Юсефин“ е позната на българските читатели.

„Агнес Сесилия: Една тайнствена история“ (изд. „ЕМАС“) е много различна от познатите ни до момента творби на Мария Грипе. Тук авторката отново разглежда внимателно човешките взаимоотношения като приятелство, любов, връзката деца-родители, но за разлика от „Хюго и Юсефин“, в историята за Агнес Сесилия майсторски са вплетени мистични елементи. Чрез тях читателят бавно и сигурно се превръща в единствен свидетел на дълбоко пазените тайни на две момичета, живели в различни епохи, но свързани с невидимата нишка на съдбата.

Нора Хед е почти на петнайсет. Живее с роднините си Карин (библиотекарка), Андерш (гимназиален учител) и сина им Даг. Семейството е поело грижите за Нора след смъртта на родителите ѝ преди повече от 10 години. Загубата е белязала Нора жестоко и то не само заради внезапното изчезване на мама и татко, но и заради безкрайно нелогичното поведение, което възрастните са склонни да проявяват в подобни случаи. Лъжи, недомлъвки, съжалителни погледи, докато си малък; шамарът на реалността и очакването да плачеш, когато вече си голям и са ти отнети всички сълзи… Карин и Андерш се грижат чудесно за Нора, но тя винаги се чувства като натрапник, като нежелано бреме.

Всичко се променя, щом семейството се мести в голяма къща, пълна с всевъзможни старинни джунджурии из зазиданите в стената шкафове. Стари снимки, шише от скъп парфюм, балетни пантофки – парченцата от пъзел, който започва да се разплита с помощта на тихите стъпки на невидим посетител, на въртящия се наобратно счупен часовник и на странни телефонни обаждания. Единственият, на когото Нора може да сподели за странните събития, е Даг. А той я подкрепя безусловно, убеден, че нищо не се случва без причина.

Докато следва тайнствените следи – телефонно обаждане от възрастна дама, предсказано пътуване, старинна кукла, – Нора Хед постепенно разплита историята на няколко поколения, белязани от суровата ръка на съдбата. Всяка намерена следа я води към ново откритие – още по-сериозно и неочаквано. Възможно ли е момиче, живяло в началото на века, да оставя послания днес? Кой се крие зад тайнствената самоличност на Агнес Сесилия и дали тя наистина е съществувала?

Докато бавно разплита нишките, Нора ще открие отговорите на редица въпроси, свързани не само с мистериозното момиче, но и с нея самата. Героинята ще осъзнае, че няма никакъв смисъл да се съпротивляваш и да отричаш непонятното – когато приемеш нещата такива, каквито са, отговорите идват сами. И само онзи, който умее да приема подаръците и уроците на съдбата, ще е в състояние да се наслаждава пълноценно на живота…

„Агнес Сесилия: Една тайнствена история“ е от онези книги, които те трогват дълбоко и тъкмо заради това е трудно да ги разкажеш. Преживяването е толкова лично и необикновено, че само срещата с историята в първо лице би могла да е достоверна и напълно истинска. Мария Грипе е успяла да вплете толкова различни нишки в сюжета, че разплитането им ще се превърне в бавно и изпълнено с копнеж пътуване назад в историята на няколко поколения и навътре към самия себе си.

Нежните отблясъци на първата любов, мистичните светкавици на отдавна отминали времена и трагичната съдба на едно младо момиче, която се повтаря отново и отново при следващите поколения, ще предоставят на читателите богат материал за размисъл. А в края на краищата истината е, че не всичко може да бъде обяснено с логика и просто трябва да следваш съдбата си!

Автор: Вал Стоева