Времевърт: Приятелска „Бяла приказка“ от Валери Петров

В рубриката „Времевърт“ представяме детски книги, утвърдили се като класика. Те носят своите изключителни достойнства, преминали проверката на времето, но често изискват родителите да подготвя предварително децата си, за да бъде удоволствието от четенето наистина голямо. Подготовката понякога може да включва сериозни разяснения за историческата епоха и тогавашните нрави или пък съвсем малки уточнения относно думи, които вече не се използват в съвременния език. 

„Бяла приказка“ от Валери Петров е една от модерните класики, които включваме с огромно задоволство в рубриката „Времевърт“. Тя се изучава в училище и не е непозната за учениците, но прочитът с родителите може да създаде мост между поколенията. Споделянето на детските спомени от страна на родителите винаги ги изважда от позицията на пораснали тъжни възрастни и ги представя в близка до децата роля, която малчуганите много ценят.

Вероятно във всяка домашна библиотека се среща по един том от „Пет приказки“ на Валери Петров, но изданието, което ще представи добре познатата приказка в нова светлина, излиза с логото на изд. „Лист“ и с илюстрации от Милена Вълнарова. Като част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“, книгата е в добре познатата квадратна форма, с чудесното библиотечно оформление на Омана Кацарска и на луксозна хартия, което я превръща в чудесен подарък за малки и големи.

Факт е, че покрай „Меко казано“, „Копче за сън“ и „Пук“, „Бяла приказка“ някак остава леко незабелязана от читателите. Сюжетът е кратичък и разказва за един голям и тъжен метеоролог, който, за да се разсейва, пише приказки и стихове. Така в историята му се появяват еленче, лисиче, свраче със слабост към естрадни песни, мече и главният герой в историята – Мачо, котето на Ванчо.

Ванчо иска да направи котето си скиор и го донася в планината, а котето решава да избяга. Защо?

„− Да те щипе,

да те скубе,

да ти сипе думи груби!

О, тежка, о, тежка

съдба котешка!

Мяу!

Да те мята,

да те мачка,

да те смята за играчка!

О, тежка, о, тежка

съдба котèшка!

Мяу!“

Горските животинчета решават да се сприятелят с измъчваното от стопанина си коте и го завеждат при метеоролога. Но дали Мачо наистина е такъв страдалец и каква е цената на приятелството, писателят разкрива в поредица от събития, които изправят малкия Ванчо пред сериозни препятствия. Целта на всички изпитания е проверката на приятелството, което не е детска игра. Това разкрива и стирохтовението, което е за големи тъжни метеоролози, но и животинките (а и децата) чудесно разбират смисъла му:

„− Казва се „приятел пръв“,

но защо е той такъв?

Затова, че пръв полита

в огъня да те спаси;

пръв и без да се запита

прав ли си, или не си;

пръв за теб леда пролазва;

пръв за теб пролива кръв −

ето затова се казва,

че приятелят е „пръв“!“

„Бяла приказка“ от Валери Петров (изд. „Лист“) с илюстрациите на Милена Вълнарова връща удоволствието от най-първата среща с приказката. Изнасянето й в отделно издание, което не изкушава родителя да посегне към другите обичани приказки, изважда на преден план очарованието от снежната история и така много по-ясно изпъкват достойнствата й. А те никак не са малко: „Бяла приказка“ предоставя прекрасна възможност на родителите да поговорят с децата за приятелството, за отношението към домашните любимци, за спорта в планината и правилата за безопасност.

Ненатрапчивото чувство за хумор и тънката ирония на Валери Петров присъстват и в тази детска история, но те ще бъдат схванати единствено от родителите, докато децата проследяват със затаен дъх приключенията на Ванчо и котето му. И тъкмо това превръща уж детските приказки на писателя в четива за всяка възраст – тяхната многопластовост, която позволява да повдигнеш булото към следващото ниво само тогава, когато си напълно готов да го изследваш. 

Ето и няколко идеи как да разчупите четенето и да помогнете на детето да заобича произведението:

  • Ако не искате прочитът да е накъсан от множество въпроси, най-напред обяснете, че един от героите е метеоролог. Дайте кратки разяснения какво правят метеоролозите и с какви уреди работят (споменават се в приказката), не пропускайте да обясните и колко важна е тяхната работа.
  • Сред думите, които вероятно ще са неясни за децата, са „транзистор“ и „другарка“. Подгответе си кратички пояснения, а ако имате подръка транзистор – покажете го.
  • Предложете на детето да разиграете историята, като си направите куклен театър. Може да използвате плюшени играчки, да си нарисувате свои геройчета или да принтирате еленче, лисиче и т.н. Това ще ви осигури часове спокойствие, в които детето ще се учи да поставя пиеси, ще учи реплики (тук може да се наложи да помагате :)) и ще рисува герои и декори. Изнесете първото си представление пред роднини по коледните празници – със сигурност овациите, които детето ще обере, ще го стимулират да участва още по-активно в подобни дейности.

И, разбира се, не пропускайте да прочетете и останалите приказки на Валери Петров. Те са толкова любими на екипа ни, че дори името на Награда „Бисерче вълшебно“ произхожда от една от тях. 🙂

Автор: Вал Стоева