„Включи Нощта“: успокояваща история против страха от тъмнината

Вероятно всяко дете минава през страха от тъмнината. Да лежиш с леглото си сам, да виждаш ужасяващите сенки, които пълзят по пердетата на стаята. Да се оглеждаш уплашено за чудовищата под леглото и да се молиш настойчиво нощната лампа да продължи да свети, за да държи тъмата далеч от теб…

Децата на писателя Рей Бредбъри не правят изключение и талантливият им баща написва през далечната 1955 г. „Включи Нощта“, за да им помогне да преодолеят страха си от тъмното. Днес книгата се появява за първи път на български език с логото на БГ Книг@ и великолепните илюстрации на Мира Мирославова.

„Имало някога едно момченце, което не обичало Нощта.“

Момченцето обича факли и фенери, кандила и крушки. Ненавижда ключовете на лампите, защото от тях се гасят жълтите и зелени лампи, светлините в антрето и мазето. И докато другите деца играят щастливо навън, в здрача на летните нощи, героят се крие в стаята си, при своите фенери и светилници.

Една вечер, когато баща му отсъства, а майка му си ляга рано, момченцето светва всички лампи и къщата лумва като факла. Но светлината не успява да прогони самотата.

Тогава се появява момиченцето Тъма – с тъмни коси и тъмни очи, с тъмна рокля и обувки. И с лице, бяло като луната.

„- Самотен си – казало то.

– Искам да тичам навън с децата – обяснило момченцето. – Но никак не обичам Нощта.“

Тъма предлага на момчето да го запознае с Нощта. Обяснява му, че когато гаси лампата, не гаси светлината, а включва Нощта и всички свързани с нея очарователни неща – жабките, щурчетата, звездите, луната.

„- Кой ще чуе щурчетата, ако лампите светят?

Никой.“

Така героят разбира, че от него зависи да включи Нощта с цялото й очарование. Тъма изчезва, но момчето вече не е самотно, защото си има нощни ключове и нови приятели, с които да тича из тъмните дворове през лятото.

„Включи Нощта“ е великолепна книга. Текстът е приятен, мелодичен и успокояващ, благодарение и на превода на Десислава Сивилова. Белите страници, върху които се вихрят нежните илюстрации с молив на Мира Мирославова, не разсейват читателя/слушателя с излишна претрупаност и му помагат да усети посланието на автора, да открие път към собственото си помирение със страха от тъмното. Твърдите корици допълват цялостното приятно усещане и превръщат изданието в желан гост в домашната библиотека.

Книгата прочетохме с почти 5-годишния Дàниел в проект „Експериментът“. Той се страхува от тъмнината и, макар да опитва да не показва явно тази своя слабост, обича нощната лампа да свети. Допадна му идеята, че от него зависи дали Нощта ще е приятел или враг. Говорихме за щурчетата и звездите, на които не обръщаме внимание, ако светлината ни разсейва. Особено много се впечатли от Тъма – нейната красота (благодарение на Мира Мирославова) го порази, а и магичните й умения да пуска Нощта, да идва и да си отива неочаквано.

Цитирам неговата препоръка:

„- На кого би препоръчал тази книга?

– На всички деца, дори и на бебетата. И на големите… На себе си също я препоръчвам!“

 

Вземете книгите на Бредбъри от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.