Удивителните дървета

Младото издателство „Дакелче“ нахлу на българския книжен пазар с гръм и трясък с великолепната енциклопедия „Пчелите“ на поляка Пьотр Соха. Последваха „Еверест“ и „Мама на детска градина“.  С развихрянето на пролетта, красивите корони на цъфналите кестени, люляци, ябълки и сливи, беше неизбежно у дома да разгърнем и  последната им книга „Дърветата“.

Тя отново е с илюстрации на феноменалния Соха и безупречна полиграфия. Текстът този път е на Войчех Грайковски, а пътуването в света на дърветата е просто зашеметяващо. След като изясняват накратко какво са дърветата и кои растителни видове не спада към тях, автор и илюстратор ни превеждат през устройството им. Отделни табла са посветени на листата, корените и плодовете им.

Ще се срещнете и с някои наистина поразяващи дървета, които са ендемити – срещат се единствено в неголеми области. Нима не звучат загадъчно кърваво драконово  дърво, дърво на пътешественика или чилийска араукария? Последната имах късмет да видя на живо в Кралските ботанически градини в Кю в Лондон и веднага ми стана ясно защо е наричана също и Monkey puzzle. (Оставям на вас да издирите отговора. :-))

Дърветата имат дълга и интересна история и в книгата можете да видите как са изглеждали някои от праисторическите им предци. Те са свързани с другите организми на планетата, затова няма как да се пропуснат жизненоважните им връзки с птици, животни, насекоми.

А в съвременността? Специални разтвори са посветен на най-високите, на най-старите и на най-дебелите дървета в света. Особено приятно ми беше да забележа, че в текста са направени допълнения специално за българските читатели. Например, можете да научите кое дърво в страната ни се смята за най-старо.

Еволюцията на човечеството е тясно свързана с дърветата по хиляди начини. Използвали сме и използваме дървесина за създаването на сгради, превозни средства, музикални инструменти и произведения на изкуството – на всяко от тези приложения е посветен по един разтвор в книгата.

Докато пиша ревюто, осъзнавам, че е невъзможно да спомена всичко интересно, което е скрито между страниците на „Дърветата“. Това е пътешествие, което препоръчвам на всеки от вас да направи – сам или с детето си.

Колкото и да е интересна енциклопедията, за читателя е неизбежно да не се замисли каква е съдбата им в последните столетия, когато човечеството се е отдало с ентусиазъм на изсичането на горите и унищожаването на цели видове. Това е и най-важното послание на Соха и Грайковски. Те обръщат специално внимание на вековните гори, защо те са уникални екосистеми, които не могат да бъдат заменени от изкуствено засадените гори на мястото на изсечените дървета. Особен повод за размисъл дава констатацията:

„Стигнало се е дотам, че наоколо е пълно с дървета, но за да видим истинска гора, трябва да посетим някой резерват.“

Загрижеността и любовта към нещо идват след като опознаем. Ако искате да привлечете вниманието на децата към дърветата и да започнете да ги възпитавате като екологично отговорни личности, „Дърветата“ ще ви е особено полезна. Освен много информативна и красива енциклопедия, тя е и чудесен помощник в осъзнаване на жизненоважното място на дърветата в нашия живот и този на цялата планета. Няма как да не споделя призива на Грайковски и Соха:

„Затова нека засаждаме дървета. Нека се замислим, преди да отсечем дърво. Гората на нашите предци, гората, пълна с хилядолетни дървета, принадлежи на децата ни.“

Книгата е подходяща за деца над 7 години.