Удивителната история на Амелия Еърхарт в две книги за деца

Възрастните знаят, че Амелия Еърхарт е първата жена, прелетяла съвсем сама Атлантическия океан. Знаят също, че изчезва над Тихия океан, докато се опитва да завърши своята обиколка на света по екватора. Децата обаче нямат никаква представа коя точно е тази впечатляваща дама. Рекордите й пък съвсем не изглеждат кой знае какво за днешните малчугани, за които прелитането между Европа и Америка става с редовни самолетни полети. Изд. Timelines „поправя“ неточностите с две книги от биографичните си поредици, посветени именно на легендата в историята на авиацията.

Първото издание е от поредица „Малки хора, големи мечти“. То е предназначено за слушатели от 5 години нагоре и разказва историята с малко текст, като залага на илюстрациите на Мариадиамантес. Чрез съвсем разбираем и опростен език книгата превежда децата през мечтата на Амелия Еърхарт да лети. Посещението на въздушен спектакъл я смайва, а возенето на биплан предопределя превръщането й в пилот.

В книгата са загатнати съвсем бегло успехите на авиаторката: поставяне на лични рекорди, основаване на женски клуб на пилотите, прелитането над Атлантика. Финалът е поднесен внимателно, за да не разстрои по-малките деца с изчезването на героинята.

Макар и съвсем малко, информацията е поднесена по подходящ начин за възрастта на децата от 5 до 7 г., които не познават живота на Амелия Еърхарт. Тя поставя основите на траен интерес, който по-късно да бъде задоволен чрез следващата поредица на изд. Timelines („Кратки пътеводители в биографии забележителни“ за деца над 8 години). Текстът в изданието е на Мариа Вегара, а преводът е поверен на Елена Кочева. Редактор е Янка Боянова. Оформлението е безкомпромисно, твърдите корици са стандарт, а хартията е плътна и приятна на допир. Всичко това гарантира вълнуваща първа среща на децата с биографичните издания.

Макар картинните книги да са за по-малки деца, те работят чудесно сред големи групи ученици от 1. и 2. клас. Заради краткия текст, цялата книга може да бъде прочетена на подобна среща. Предвид факта, че децата вече трупат научни знания, четецът може да им дава различни задачи или да ги насочва към предмети от учебната програма.

Ето няколко идеи за работа по книгата:

 • Амелия прелита над Атлантическия океан:
  • Между кои континенти прелита?
  • Открийте къде е Атлантика на картата на света
  • Пристига в Париж. На коя държава е столица Париж?
 • Амелия се качва на биплан:
  • Как са изглеждали самолетите едно време?
  • Какво е биплан?
 • Амелия поставя рекорд, като се издига на височина от 4267 метра:
  • Защо това е рекорд – да се издигне само на 4 км? (да направят сравнение с днешните самолети)
 • Решава да обиколи света по екватора:
  • Какво е екватор?
  • Посочете екватора на картата на света и проследете пътя на Амелия – къде е видяла жирафи и слонове?

Така една картинна книга за малки деца може да влезе в часовете на учениците. А когато интересът им се разбуди, идва ред на изданието за деца 8+, което съдържа подробна информация за живота и делото на авиаторката.

„Кратки пътеводители в биографии забележителни. Амелия Еърхарт“ надгражда работата на издателския екип и предлага на читателите над 8 години задълбочена информация. Авторката Изабел Томас проследява живота на авиаторката още от детството, като вмъква детайли от живота в началото на 20 век, споменава братята Райт и разяснява как Амелия е присъствала на авиошоу. Томас отбелязва какво е харесвала/не е харесвала Еърхарт, как й се отразява срещата с жертви на Първата световна война, какво работи и кога точно решава, че иска да стане пилот.

Биографичното издание поднася точна и внимателно проверена информация за всяка житейска стъпка на Еърхарт. Илюстрациите на Далия Адилон допълват великолепно разказа и гарантират, че детето ще прекара часове в четене и проучване (или ще ви засипе с въпроси).

В края на изданието ще откриете хронологична линия, проследяваща живота на Амелия Еърхарт, а след нея – терминологичен речник. Преводът е на Петя Гуламали, която отново се е справила великолепно, а редактор и на това заглавие е Янка Боянова.

Книгата е много интересна и предлага нови знания и за възрастните. Но онова, което поразява най-силно, е полиграфията. Всеки детайл е съобразен внимателно. Цветовете на дребните елементи са съобразени и свързани. Твърдите корици гарантират дълъг живот и приканват читателя да започне своята библиотечна колекция.

И двете заглавия, посветени на Амелия Еърхарт, прочетохме с Дàниел (4 г. 10 м.) в проект „Експериментът“. След като поставихме началото с книгата за мъници, въпросите заваляха и решихме да прегледаме онази за по-големи деца. 64 страници бяха прочетени неусетно, а след това гледахме клипове с нейни речи, проверявахме дали самолетът й е открит и говорихме дълго за самолетите преди и сега.  Ето и мнението на младия член на екипа ни:

„И двете книги за Амелия много ми харесаха и ме впечталиха. Повече ми хареса синята (8+), защото имаше повече неща за нея. Но и двете са ми много интересни.“

Не пропускайте всички книги от биографичните поредици на изд. Timelines. Прочетете ревютата ни за Леонардо да Винчи и Тереза от Калкута.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.