Три книжни радости от Цвета Брестничка

Всички обичаме „Небивалици с буквите от А до Я“ – книга, зад която прозират неукротимо въображение, истинска отдаденост и топло отношение към децата. Тази година изд. „Фют“ отново ни дава повод за усмивки с цели три нови книги от Цвета Брестничка – „Меченцето Оги разглежда света“, „Приказка за малката лопатка“ и „Истории с крачета“. В историите в тях няма нищо необичайно, но всички те са пречупени през детската сетивност. Именно способността на авторката да привнесе друг нюанс и смисъл в простичките наглед неща прави настоящите книги така специални.

Нека ви разкажем по мъничко за:

„Меченцето Оги разглежда света“

Оги се събужда в своята бърлога и разбира, че навън е дошла пролетта. Време е да се отърси от дрямката, да напусне уютния си зимен дом и да излезе навън, за да разгледа разцъфтелия свят. Оги потегля на път и не след дълго среща един след друг бобъра, зайчето, гаргата и мишлето. Всички те са забравили какво е да чувстваш радостта на новия ден и знаят, че нещо им липсва. Затова заедно тръгват по широкия свят.

Животинките попадат в редица трудни и дори опасни ситуации. Така те разбират, че пътешествията са прекрасни, но само те не стигат. Защото, колкото и да вървиш, се налага все някъде да спреш и останеш. Приказката деликатно окуражава децата да изпробват различни неща, докато открият това, което харесват, своя начин да бъдат полезни и щастливи. А истински важното пътешествие е свободата да намерят сами мястото си в света.

Освен хубавата история и умело вплетеното послание, „Меченцето Оги разглежда света“ показва на малките деца как се брои от едно до пет и обратно.

„Приказка за малката лопатка“

Една самотна детска лопатка лежи насред изоставен двор и с тъга си спомня за моментите на игри и радост. Годините минават, но ето че един ден в двора идват огромни строителни машини – багер, бетоновоз и кран. Те носят щастливата новина, че са тук, за да построят нова къща – „дом за момченцето Сони“.

Малката лопатка няма търпение отново да се почувства полезна и нужна, затова с готовност предлага помощта си на големите машини. Те обаче я отхвърлят с презрение. Та с какво може да помогне някаква си лопатка, когато работата е толкова много и трябва да се свърши бързо и сериозно!

Четейки приказката, е лесно да се замислим за мястото на децата в света на възрастните. Изглежда сякаш той не е създаден за малки несръчни ръце и ум, за който времето не съществува. Но истината е, че ние можем да подпомогнем порастването на децата. Лесно е, необходимо е само да не ги пренебрегваме, а да им покажем, че и техните усилия са от значение.

„Истории с крачета“

В книгата са поместени 5 истории за детските крачета, в които те си взаимодействат с някой от семейството (мама, татко, баба или дядо) или отиват на детска градина, за да срещнат… други крачета. На пръв поглед това са семпли истории от ежедневието, но не бива да забравяме, че за децата те са важни и предизвикателни. За краткото време, в което крачетата трябва да почакат мама, се случват толкова неща! В него се побират дълга самота, малко скука, изчерпано търпение, едно мълниеносно решение, взето с всички аргументи, на които е способно детското мислене.

Да, случва се малките крачета да „стъпят накриво“. Случва се да ритнат някое друго краче, да се препънат, да цопнат в локва, да съборят нещо, да се озоват на улицата. Грешките обаче не са излишни тревоги, които трябва да си спестим на всяка цена. Те може и да предизвикват страх, бъркотия и притеснение, но без тях порастването не е възможно.

Макар трите книги да излизат в една и съща година, ще откриете, че всяка си има свое излъчване. Илюстрациите в тях са дело на различни художници – Стелияна Донева („Истории с крачета“), Стефка Радкова („Приказка за малката лопатка“) и Биляна Господинова („Меченцето Оги разглежда света“). Така книгите се сдобиват с уникален характер – точно както е и с децата. Децата са способни на грандиозни бели, нечувaна изобретателност и чутовна смелост. И въпреки (заради) това заслужават повече доверие и автономност.

 

Вземете книгите на Цвета Брестничка с код DK19 от

Ozone.bg или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, Вие подкрепяте

насърчаването на детското четене в България.