Третокласници написаха книга за приятелството

Третокласници от столичното 105. СУ „Атанас Далчев” написаха втората си книга, научи екипът ни от тяхната класна ръководителка Румяна Тунева. Другото ми АЗ” е посветена на приятелството и е създадена в групата по интереси „От перо до корица” по проект „Твоят час”. Книгата ще бъде представена пред родители и гости на 28 юни 2017 г. от 8:20 часа в 105. СУ „Атанас Далчев”.

„Третокласниците направиха анкети помежду си и обобщиха резултатите „Какъв съм аз като приятел”, „Какъв искам да бъде моят приятел”. С инструментите по програмата за превенция на агресията „Приятелите на Зипи”, (с методически материали от Фондация „Асоциация Анимус”) обобщиха как може по-лесно да се печелят приятели, как да се задържат приятелствата, как да се решават конфликти между приятели. Те усвоиха техники за разпознаване и изразяване на емоциите си, за реагиране в ситуации, когато изпитват трудни чувства по начин, който не само ще ги накара да се чувстват по-добре, но няма да наранят нито себе си, нито другите.“, допълва Тунева, която е и ръководител на групата по интереси ”От перо до корица”.

Децата направили и различни проучвания на темите за разговори, игрите, книгите и филмите от детството на техните родители. Малките творци създали приказка и стихове за приятелството и провели конкурси за рисунки и есе на тема „Приятелството в моя живот”.

В процеса на създаването на книгата децата се учили да работят в екипи, да търсят, анализират и обобщават информация, да стигат до единно за групата решение.

„Създаването на книга провокира децата с по-голямо желание да четат книги, да дешифрират художествения и познавателен текст и да прилагат получената информация. Този творчески процес е и предпоставка те по-бързо да се приобщят към четящите за удоволствие хора.“ – споделя Румяна Тунева.