„Тръгнал кос“ в добре позната компания и с илюстрации на Любен Зидаров

„Тръгнал кос“ (изд. „Жанет-45“) е книжка, събрала 47 стихотворения от най-обичаните детски писатели на по-старото поколение: Чичо Стоян, Асен Разцветников, Ран Босилек, Веса Паспалеева, Лъчезар Станчев, Цанко Церковски, Дора Габе, Леда Милева и други. А онова, което я отличава от всички подобни издания на пазара, са необикновените илюстрации на Любен Зидаров.

В квадратното издание с луксозна хартия малки и големи ще се срещнат със смелия кос, с бялото зайче, с щъркел шарен и дори с Данчо мързеланчо и малък Пенчо, който не иска да учи. Шаро тръска глава от страниците на книжката, а хитрото мишленце сладко-сладко си похапва орехчета от торбичката на баба. Добре познатите златни класики, включени в подбора на книжката от Нора Николчина, със сигурност ще предизвикат умиление у по-възрастните читатели. При по-малките някои от стихчетата вероятно ще предизвикат бурни реакции, затова се гответе и за много въпроси. Сигурно ще ви се наложи да отговаряте защо кучето се казва Шаро, а не например Киара и защо момченцето е носило рокли, които ще захвърли на тавана; защо Делко и Захари ядат шамари и дори какво е метла. Не отхвърляйте тези въпроси – те ще бъдат от помощ на детето ви тогава, когато започне да учи българската класическа литература в училище и тя е твърде непонятна за неговия светоглед.

Онова, което превръща една детска книжка в истински празник, безспорно са илюстрациите. В „Тръгнал кос“ издателство „Жанет-45“ е заложило на най-добрия избор – класикът на българската детска илюстрация Любен Зидаров. Неговият прочит на вечните детски стихотворения хем изглежда лесно постижим и вероятно ще провокира много деца да грабнат четките и боичките, хем издава майсторството на художника да постигне изумителен резултат с две-три мазки. Искрено се зарадвах и на образа на зайчето, и на жабата, на хитрите хрумвания за колаж с изрезки от стари книги, че и на бабата и дядото от село, които приличаха именно на прадядо ми и прабаба ми. Но най-много се смях на образа на бабата в розова къса рокличка, вдъхновена от стихотворението на Дора Габе:

„Тръгнал кос“ е чудесен подарък за малки и големи. И ако на моменти стихотворенията ви се струват твърде отдалечени от днешните деца, не забравяйте, че те имат нужда да познават не само своето време, а и историята, за да развиват знанието си за света.

Автор: Вал Стоева