Тичай за книги!

„Чрез спорт към знание“ е инициатива, с която любителите на маратонското бягане могат да подкрепят каузата за по-образовани, четящи и мислещи хора в България. За русенци настоящото е първото участие в благотворителното събитие, а за организаторите градът е поредната спирка от тазгодишния маршрут. Добрите резултати за общността не закъсняват – от вчера посетителите на РБ „Любен Каравелов“ могат да заемат над двеста нови заглавия, набавени с колективните усилия на жители и гости на Русе.

Тичане за четене

На 19. юни 2022 г. в Парка на младежта се срещат 214 бегачи. Тяхното намерение е да наберат средства за книги за местната библиотека, докато правят нещо, което харесват. Най-възрасният участник, 76-годишният Иван Грозев, пробягва зададеното трасе цели 45 пъти, а най-младият – едногодишната Виктория Иванова – го обхожда три пъти с помощта на своите родители.

Снимка: „Чрез спорт към знание“

Заедно спортните ентусиасти правят 4200 обиколки и събират близо 5000 лв. за книжния дом на своя град. 145 от предоставените 262 книги са детски заглавия, които от вчера са на разположение на малките читатели. Книгите са нови издания, от български и чуждестранни автори, с твърди и меки корици – истинско богатство за изкушените от четенето.

Безграничният потенциал

Благотворителният маратон „Чрез спорт към знание“ се провежда за първи път през 2012 г. в Силистра. В него взимат участие хора на различна възраст, обединени около идеята да тичат, за да подпомогнат за обновяването на книжния фонд на града. Според условията, непроменени и до днес, всеки желаещ може да се включи в деня на събитието като пробяга минимум една обиколка от 400 м. За всяка обиколка организаторите и спонсорите даряват по един лев. В края на маратона срещу финансовата равностойност на обиколките се купуват нови книги за Регионалната библиотека на съответното населено място.

Снимка: РБ „Любен Каравелов“

За времето на своето съществуване маратонът събира 2025 участници и 21 147 лева, с които са закупени 1069 книги и са подпомогнати 57 деца в нужда. Последното издание на маратона за 2022 г. ще бъде през октомври (в гр. Добрич), а желаещите да се включат могат да следят фейсбук страницата на инициативата за повече информация относно дати, часове и отправни точки.

Партньори на „Чрез спорт към знание“ за Русе са: EUShipments, Networxbg, Ozone.bg, Лев Инс АД, Keysoo, Startup Factory, eCommerce Academy, VELOMASTERS.BG, Das WeltAuto Bulgaria, TopKids, Motoretta Bulgaria, Dekorator, Алутехникс ООД. 

Снимка на корицата: FB страница на „Чрез спорт към знание“