В какво се крие „Тайнството на юни“

Лятото вече е тук, а краят на юни наближава. Нека се потопим в муминтролския свят на Туве Янсон и да потърсим в какво се крие тайнството на този месец.

През юни всичко е по-различно: можеш да се припичаш на слънце, да дялкаш първото лятно корабче от кора на дърво и да се наслаждаваш на онова приятно чувство, че всичко си е на мястото. Така изглеждат нещата и в очите на мама Муминка, която приготвя малък галеас (вид кораб) за своя Муминтрол; и за дъщерята на Мюмлата, която се грижи за малката Мю; и дори за Муминтрол, който очаква да получи своето корабче и гадае дали ще има лодка или не.

През юни обаче се случват и най-странните неща… Първо, огнебълващата планина решава да изхвърли порядъчно количество сажди и да предизвика огромна вълна. Второ, приливната вълна залива цялата Муминска долина, потапяйки храсти, дървета и къщи. За да спасят себе си и мебелите, мумините се настаняват в доста странна къща без предна стена и потеглят на водно пътешествие, придружавани от хомсчето и мисата.

Както сигурно се досещате, при муминското семейство нищо не може да е твърде обикновено. Къщата без стена се оказва с въртящ се под, мебелите са от хартия и гипс, а чудовището Реквизит се спотайва някъде, готово да нападне новите обитатели. Разбира се, ако муминтроловете познаваха театралното изкуство, веднага щяха да разберат в какво са се забъркали.

Мишката Ема, живееща в театъра, решава да помогне на мама Муминка да се запознае с това велико изкуство, а на татко Мумин – да напише цяла пиеса. Преди да стане толкова дружелюбна, обаче, тя причинява куп нещастия на семейството. Какви? Хмм, например става причина (макар и косвено) Муминтрол и госпожица Снорк да се озоват в затвора заедно с Филифьонката, да се запознаят с хемулската леля, която плете терлици и да присъстват на премиера.

Ако искате да узнаете какви ритуали се спазват в чудатия ден Мидсомър (прилича на нашия Еньовден), как Снусмумрик се оказва баща на цели 24 деца едновременно и що за животно е хекзаметърът – не пропускайте „Тайнството на юни“ (изд. „Дамян Яков“). След това ни поканете и на театрално представление – няма да откажем!

Прочетете и отзивите ни за останалите муминтролски книги на Туве Янсон – „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“, „Малките тролове и голямото наводнение”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Невидимото дете”„В края на ноември”, „Тайнството на юни”, „Омагьосана зима“. 

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.