Светът е по-шарен с “Котарак шапкарак”

В Америка Доктор Сюс е нещо като Ерих Кестнер за европейците. Няма дете, което да не е чувало името му или да не се е научило да чете с неговите книги. Котараци, гринчове и лоракси са само част от героите на американския автор и илюстратор. А под привидно шеговитите текстове с кратки думички се крие цяла вселена от фантастични светове, в които децата могат да играят на воля!

Българските деца познават творчеството на Доктор Сюс по-скоро от филмите “Гринч”, “Лоракс” и “Хортън”. Но до днес нямаше негова книга, преведена на български език. Защо ли? Защото американският писател проявява склонност да измисля, при това в мерена реч, чудновати герои с поетични имена, забъркващи абсолютно феноменални каши. И е наистина трудно да бъдат разказани дословно на български език, като се запази специфичната магия на текстовете.

С тази трудна задача  – да запознае българските деца с Котарак шапкарак, – се заема изд. “Сиела”. Шантавият персонаж с червено-бяла шапка, който се появява на прага на Сали и Дик и вдига къщата във въздуха, за да не скучае и секунда, е обрисуван на роден език от Харалампи Аничкин. Преди да прочета книгата, искрено се страхувах дали ще открия вълшебството на Доктор Сюс, но преводът е брилянтен и е запазил специфичния строеж на оригиналната версия:

“Седяхме си двамата кротко,

мълчахме си – Сали и аз.

“Дано все пак нещо се случи!”,

накрая ѝ казах на глас.

“Навън да играем

точно днес? – Забрави!

А с топка да тичаме вътре

не си и помисляй дори!”

Ако очаквате да срещнете добре познати стихчета с проста римичка и лековат смисъл, по-добре не се захващайте с “Котарак шапкарак”. Но ако държите детето ви да се научи да чете с истинско удоволствие, при това докато следи пакостите на шапкарака и се наслаждава на изключителните илюстрации, не пропускайте да се сдобиете с книжката на д-р Сюс. Тя е първа от поредица от четири издания, които издателството обещава да предложи на българските деца. А за да е още по-приятно изживяването, от изд. “Сиела” са подготвили подарък – книжка със забавни задачки и оцветявки, която върви в подарък с книгата.

Книгата излиза с подкрепата на Vivacom fund и цели да продължи делото на Доктор Сюс на българска земя – да насърчава ограмотяването от ранна детска възраст.

Автор: Вал Стоева