Приключенията на Том Сойер – неостаряваща момчешка история

Имам склонност да препрочитам класически детски произведения, за да проверя дали толкова години по-късно впечатлението ми е същото. При експеримента ми с „Питър Пан“ оцених стила на писане на Джеймс Матю Бари, но отредената на Уенди роля (да кърпи чорапи и да готви) ме подразни точно толкова, колкото и в детството. Друга класическа история, която не бях харесала особено в детството, засягаше Марк Твен и неговия Том Сойер.

„Приключенията на Том Сойер“ проследява преживелиците на типично американско момче от малко градче на брега на Мисисипи през XIX в. Тогава параходите се движат с пара и имат големи странични/задни колела, плаването на сал е често срещан начин за придвижване, а кибритът и електрическата крушка още не са изобретени. Робството съществува и присъствието на чернокожи в домакинството е напълно нормално. Точно както вслушването в суеверия и използването на бòя като възпитателно средство.

Steamboat Ben Campbell – This image is available from the United States Library of Congresss Prints and Photographs division under the digital ID cph.3d02054

В тази обстановка писателят Самюъл Клемънс, по-известен като Марк Твен, среща читателя с пакостника Том Сойер. Том живее с леля си Поли, полубрат си Сид и с братовчедка си Мери. Никак не обича да ходи на училище и предпочита да разиграва бойни сцени с най-добрия си приятел Джо Харпър. Ежедневието на Том обикновено е изпъстрено с пакости, наказания, сълзите на леля Поли и щурите игри с приятелите.

Докато гради образа на мечтателя Том, Марк Твен прави читателя свидетел на редица събития, част от които предизвикват усмивка, а други смразяват кръвта. Към първите спадат училищните истории, при които Том или бяга от занятия, или погажда номер на своя учител, или пък разменя специални билетчета и печели Библия, без да има понятие от библейските псалми.

„Две хиляди стиха са много, невероятно много! И ти никога няма да съжаляваш за старанието, което си положил, за да ги научиш, защото на света няма нищо по-ценно от знанието.(…) А сега  ще бъдеш ли така любезен да издекламираш на мен и на тази госпожа нещо от наученото… (…) Безспорно ти знаеш имената на дванайсетте апостоли. Не би ли ни казал имената на първите двама?

Том дърпаше илика на едно от копчетата си и гледаше тъповато. После се изчерви и сведе очи. (…)

– Отговори на господина, Томас – не се бой!

Том продълаваше да пристъпва от крак на крак.

– Знам, че на мен ще кажеш – обади се дамата. – Имената на първите двама апостоли са…

– Давид и Голиат!

Нека милостиво спуснем завесата преди края на тази сцена.“

Любовните разочарования на Том Сойер, предизвикани от красивата Беки Тачър, също носят усмивки, както и прословутото боядисване на оградата на леля Поли, при което момчетата от градчето плащат с безценни момчешки съкровища (ябълка, хвърчило в добро състояние, умрял плъх на въженце, счупен драмбой, парче тебешир, еднооко котенце и др.), за да получат честта да се включат в отговорната задача.

Приключенията на Том Сойер – илюстрация Георгий Фитингов

„Без да знае, той бе открил един велик закон, управляващ човешките постъпки: за да накараш някого – възрастен човек или малко момче, да ламти за нещо, нужно е само да направиш това нещо труднодостъпно.“

Страшните истории пък са белязани от убийството на млад лекар, чиито неволни свидетели стават Том Сойер и Хъкълбери Фин. Ужасът им от убиеца е неподправен, но смелостта и честността им носят още по-голяма похвала при спасяването на невинните потенциални жертви на коварния престъпник.

Приключенията на Том Сойер – илюстрация Уърт Брем


Сред приключенията на Том Сойер се срещат пиратско бягство на безлюден остров, нещастно пленичество в недрата на пещера, търсене на заровено съкровище и куп други трагикомични случки, станали възможни благодарение на богатото въображение на героя.

Неговите колоритни спътници, пушещи тютюн и готови да последват Том навсякъде, са чудесна компания, а живото описание на бита и характера на американците от онова време превръща „Приключенията на Том Сойер“ в забавен учебник по история.

„Вече можеше да пие и да пуши на воля, ала за свое учудване откри, че никак не му се ще. Простият факт, че тези неща не са забранени, прогонваше и желанието да ги вършиш, и тяхното очарование.“

Докато историята напредва, няма как да не бъдат забелязани няколко особености, характерни и за днешните деца: Том обича да чете всякакви романи за приключения, но не обича скучните проповеди. Той може да рецитира и да обучава приятелите си с часове как да се държат като Робин Худ или да спазват пиратския кодекс на честта, но не е склонен да се подчинява сляпо на разпоредбите на възрастните, само защото така трябва. Богатото му въображение често го вкарва в бели, но чистото му сърце никога не допуска той да действа с лоши подбуди.

Когато реших да препрочета историята на Том Сойер, бях почти сигурна, че ще ме отегчи до смърт, както се случи в детските ми години. И тъй като първоначалните ми очаквания не се оправдаха, дори напротив, опитах да открия причина за предишното ми негативно отношение към „Приключенията на Том Сойер“ и да изведа няколко идеи как произведението на Марк Твен да бъде поднесено по подходящ начин на днешните деца:

Книгата е с главен герой момче и по-спокойните момичета трудно биха се припознали в образа на Том

Същевременно, когато си дете, по-лесно забравяш, че историята е плод на художествена измислица и много по-бързо се асоциираш с персонажите. Затова ми се струва, че пакостниците и от двата пола веднага ще намерят общи черти с Том Сойер, но другите трябва да бъдат подготвени просто да се насладят на историята, без да се опитват да влязат в образа на героя.

Историческото време е твърде отдалечено от нас и твърде непознато

Когато бях малка, за Америка почти не се говореше, а да се учи американска история бе немислимо. За робството, войната между Севера и Юга и начина на живот в Америка през XIX в. човек трябваше да се образова сам и както може (интернет все още не съществуваше тогава ;)). Макар някои от събитията са получавали обяснение през други подобни книги, все пак голяма част от тях бяха напълно непознати за децата, родени през 80-те години на  XX в.

Задачата да бъде схванат историческият контекст става още по-трудна за днешните деца

Те често нямат представа какво е сал, не са виждали волска кола или лула. Те по никакъв начин не могат да си представят как някой се забавлява без високотехнологично устройство, придвижва се без автомобил и си свети със свещ.

Ако искаме децата да разберат, харесат и да се насладят на историята на Марк Твен, не е лошо първо да ги запознаем с живота в Америка от онова време. Сега поне интернет спестява сериозното ровене из енциклопедиите в библиотеката.

В своя експеримент с „Приключенията на Том Сойер“ заложих на две издания, налични на български език – тези на изд. „Труд“ и на ИК „ПАН“.

Изданието на изд. „Пан“ се отличава със следните характеристики:

  • превод: Нели Доспевска
  • илюстрации в книгата: на руския художник Георгий Фитингов, черно-бели
  • илюстрация на корицата: Борис Стоилов
  • меки корици и тънка хартия
  • наличие на допълнителна информация за книгата и автора

Изданието на изд. „Труд“ се отличава със следните характеристики:

  • превод: Светлана Комогорова-Комата
  • илюстрации в книгата: на американския художник Уърт Брем, черно-бели
  • библиотечно оформление: Виктор Паунов
  • твърди корици и по-плътна хартия
  • липса на информация за книгата и автора

Ако трябва да сравня книгите по горните показатели, те са относително равностойни. Все пак твърдите корици и оформлението на Виктор Паунов, които ми допадат повече, накланят везните в полза на ИК „Труд“, но в крайна сметка зависи дали вече имате събрани книги от някоя от колекциите на двете издателства и каква цена можете да си позволите (разликата е почти двойна). А тъй като книгата е със свободни авторски права (както се случи и с „Малкият принц“ преди време), ще я откриете в каталозите и на други издателства.

Класическите книги, преминали проверката на времето, безспорно са добри образци на литературата. Понякога обаче децата имат нужда от предварителна подготовка, за да се справят с прочита им, да ги разберат по-добре и да им се насладят пълноценно. Такъв е случаят и с „Приключенията на Том Сойер“ и ако съм имала възможността да бъда подготвена за книгата като дете, със сигурност щях да тая такива топли чувства към нея, каквито ме обземат сега.

Редно е да изкажа благодарностите си на изд. „Лист“ и тяхната книга „Съвет към малките момичета“. С помощта на изкусните хартиени модели на Капка Кънева успях да уловя богатото чувство за хумор на Твен и ми се прииска да проведа експеримента си тъкмо с Том Сойер.

Не пропускайте да се насладите на тази класическа детска книга и се пренесете на брега на река Мисисипи със следното парче:

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.