Приключенията на Зед: В гората Интернет

„Има ли по-хубаво нещо от палачинки с малиново сладко в неделя сутрин?…

Палачинки с малиново сладко И мързел, И приключение, което да преживееш, без да излизаш от детската стая?“

Зед е главният герой в първата книга на фондация „Дигиталните деца“ – „Приключенията на Зед: В гората Интернет“. Той е на шест и е готов да се впусне в безгрижно пътешествие из вълнуващия свят на интернет, който го привлича неудържимо. Но дали зад бляскавите чудеса не се крие опасност?

Една неделна сутрин Зед се отправя към Страната на въображението. Докато щрака с мишката, той се озовава пред бариера с надпис „ИНТЕРесно, Но Твърде рисковано“.

Опитва да премине, но кучето Байт го спира за проверка. След отказа на пазача да пропусне 6-годишния пътешественик, Зед успява да се маскира и да се представи за 106-годишен старец. И именно тази измама го вкарва в беля, въпреки предупрежденията на лисицата Флаш, синята маймуна Блу и совата мис Пиксел.

В гората Интернет се крият сериозни опасности – дали са остри зъби, гърбове на животни или дружелюбни вълци? Именно такъв вълк се появява пред героя и любезно задава своя въпрос:

„- Кой си ти и къде живее баба ти?“

Когато Зед отговаря честно на Вълка, от храстите се появяват животните и му дават ценни съвети:

„- Да, не бива да лъжеш, но и не трябва да издаваш адреса и телефона си тук. Твърде много неща са наужким и е трудно да разбереш кой е добър и кой – лош. Особено когато си малък.“

Героите помагат на Зед да достигне до къщата на баба си. Коварният Вълк е живо доказателство за пословицата, че го изхвърлят през вратата, а той влиза през прозореца. С помощта на приятелите си Зед научава някой и друг урок, но най-ценният се крие в малко листче, дадено му от майка му. В него са записани 10 съвета за безопасно посещение в гората Интернет, които всяко дете трябва да знае.

Книгата е написана от Зорница Христова и предава по най-добрия начин посланието, че интернет може да бъде опасно място за малките деца, особено ако не са добре подготвени. Тези послания са в основата на работата на фондация „Дигиталните деца“, чиито цели са повишаването на дигиталната грамотност, трансформацията на образованието и изграждането на навици за безопасен интернет за подрастващите.

Като родител, който все още не дава достъп на 6-годишното си дете до мрежата, книгата даде начален тласък на разговорите у дома за безопасността, за следването на правила онлайн, а и размишления за сериозната отговорност, която родителите носят за присъствието на децата им в мрежата. Покрай дистанционното обучение, подобни разговори са повече от необходими и „Приключенията на Зед“ подпомага интересното и безопасно изследване на темата.

Децата, които от много малки имат достъп до устройства, дори и с извинението на родителите, че гледат само образователни клипчета, биха имали особено голяма полза от книгата. Това е и един от доводите за позиционирането й като подходяща за децата от 5 години нагоре, макар най-активно да може да се използва в училищна възраст.

Учителите и библиотекарите биха могли успешно да работят чрез изданието за повишаване на дигиталната грамотност на децата и надграждане чрез изготвянето на етични кодекси за употребата на интернет, които да ограничат кибертормоза над съученици и тролските публикации и коментари. Отлична е и хрумката на авторката за насочване на вниманието към скъпите подаръци в интернет, които са груба измама, но пък дават възможност децата да научат основното правило: „В икономиката няма безплатен обяд“.

Илюстрациите в книгата са дело на Яна Попова. Приходите от продажбата на книгите отиват за подпомагане дейността на фондация „Дигиталните деца“ и техните програми за училище с отворен код.

Книгата можете да откриете в сайта на DigitalKidZ.