Познай героя: ден 3 – малката Мю

“Познай героя” е рубрика, организирана съвместно от “Детски книги” и изд. Дамян Яков в рамките на “Месец на МУМИНТРОЛИТЕ”.

В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е в рамките на 12 часа да оставите коментар под статията с името на героя. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

 Познайте кой е героят на снимката:

 

 

Малката Мю живее с муминтролите в муминската къща, въпреки че няма роднинска връзка с тях. Тя е смела и безстрашна и няма търпение да участва в техните приключения. Понякога изглежда, сякаш обича малките катастрофи.

Тя е избухлива и раздразнителна, но също щастлива и любезна. Понякога я дразнят дребни неща, но никога не прави нещо напук. Друг път, когато останалите станат прекалено сантиментални, тя бързо ги връща на земята с някоя остра забележка.

Малката Мю винаги иска сама да решава. Хаосът и бъркотията изобщо не я притесняват. Напротив, тя смята, че така животът е много по-вълнуващ.

Тъй като е много дребна, лесно може да се скрие в каната за мляко или в кухненското чекмедже при черпаците и бъркалките. Понякога отива да спи в джоба на Снусмумрик.

Малката Мю обича да научава тайните на другите, но никога не ги споделя. Въпреки необузданите си и безразсъдни действия, тя е честна и на нея може да се разчита. Чувства се на място във всяка ситуация – подготвена е за всичко.

Родена е в деня на лятното слънцестоене. Муминското семейство я приема в дома си, когато е още съвсем малка. Голямата Мюмла е нейна майка, а Снусмумрик – полубрат.

Малката Мю носи своята медно-червена коса събрана на върха на главата си, на кок с формата на луковица. Обикновено е облечена в червена рокля. За пръв път се споменава в „Мемоарите на Татко Мумин”.

Научи повече и за Муминтрол и мама Муминка – главни герои в книгите на Туве Янсон.