Познай героя: ден 27 – Муминската къща

„Познай героя“ е рубрика, организирана съвместно от „Детски книги“ и изд. Дамян Яков в рамките на „Месец на МУМИНИТЕ“. В продължение на 30 дни (от 1. до 30. ноември) ще ви предизвикваме да познаете героя от книгите на Туве Янсон, показвайки ви картинка с неговия облик. Вашата задача е да оставите коментар под статията с името на героя до 20.00 часа. Познаете ли, ние автоматично ще добавяме името ви в цилиндъра на магьосника, от който всяка седмица един от позналите някой от героите, ще печели книжна награда, осигурена от изд. Дамян Яков. Колкото повече герои познаете, толкова по-голям е и шансът ви да си спечелите награда.

До края на нашия специален месец остават броени дни, затова не пропускайте да се включите сега и да си осигурите шанс за книжни награди!

Познайте кой е героят на снимката:

Май повече от ясно е, че пред нас стои Муминската къща. Тя се извисява в целия си блясък насред Муминската долина и в нея живеят веселите герои на Туве Янсон. Къщата е синя и кръгла, като формата й наподобява керамична камина. Първоначално Муминският дом е на два етажа, но скоро множеството посетители, които гостуват на муминското семейство, я правят пренаселена. Мумините предприемат разширения и подобрения в къщата и в крайна сметка се оказва, че тя е с три етажа и килер.

Татко Мумин е безкрайно доволен от Муминската къща, която е построил с двете си ръце. Домът е преживял земетресения, наводнения и е достатъчно голям за всички – мумините и техните приятели да имат свои собствени стаи.

Кухнята, холът и банята са на приземния етаж. На първия етаж са разположени спалните на мумините и стаята за гости, а когато татко Мумин иска да остане сам и да се отдаде на мемоарите си, той се отправя към кабинета си на втория етаж.

Можете да разучите стаите в Муминската къща с помощта на картата, която ще откриете в книгата „Цилиндърът на Магьосника“. А ако се чудите защо къщата наподобява камина, легендата разказва, че едно време мумините живеели зад камините.