Поредицата „Каю“: 3 книги в помощ на най-малките

Поредицата за малкото момченце Каю, което попада в обичайни за всяко мъниче ситуации, помага на децата между 2 и 6 години да се припознаят в отделните истории, да опознаят себе си и света около тях, да приемат порастването като естествен процес. Родителите често предпочитат да четат приказки, да рецитират стихове и да пеят песнички, за да се погрижат за развитието на детето. Книги като тези за Каю, обаче, в много от случаите са единственото, от което се нуждаят малчуганите, за да бъдат спокойни и уверени.

Канадската поредица, продадена в многомилионен тираж и претворена в анимационни серии, е вдъхновена от работата на френския психоаналитик д-р Франсоаз Долто (1908-1988 г.). Авторитет в областта на детското развитие, тя успява да направи  теориите си достъпни за широката публика. В основата на подхода ѝ стои един фундаментален принцип: уважение към личността на детето.

Книжките за Каю са чудесен посредник между децата, от една страна, и възрастните в живота им – баби, дядовци, учители и бавачки, от друга. Те насърчават общуването между децата и възрастните, като предлагат незаменими възможности да обсъждат собствените си емоции.

Преди време книги за Каю да са излизали у нас, а тиражът е изчерпан. Днес изд. „Кибеа“ радва старите и нови почитатели на поредицата с пет заглавия, разделени за възраст 2+ и 2-6 години. Всички те се отличават с твърди корици, картонени страници, изчистени илюстрации и отличен превод на Ирина Манушева.

Най-напред ще разгледаме книгите за най-малките (2+).

Каю. Време е за гърне

Поставянето на гърне е важен етап от развитието на детето. Психолозите дават редица съвети в книгите за родители, но знанието не се предава автоматично от майка на дете и за мъниците е по-лесно да разберат какво трябва да направят, когато се припознаят в герой от книгите. В чужбина има много детски издания, посветени на гърнето, но за родния пазар темата доскоро сякаш бе табу.

„Каю. Време е за гърне“ показва нормална житейска ситуация: майката на момченцето му е донесла ново гърне. Става ли за шапка? Май всички деца опитват да нахлупят гърнето на главата си. Каю сваля пелената си и остава по гащички. Приятно е да тича свободно, но трябва да се научи да контролира изпразването на червата си. Процесът изисква време (независимо дали слагате детето на гърне от 6-месечна възраст, обикновено от 2 години нататък детето може да разпознае позивите за уриниране/изхождане). Постепенно момчето се научава да стига навреме до гърнето, а родителите изказват подкрепата си и търпеливо следват малчугана в порастването му.

Изданието представя стъпка 1 в процеса на премахване на пелените. Подходящо е за деца на възраст 2+ (обозначено на корицата). Текстът е на Жослин Саншагрен, а илюстрациите – на Пиер Бриньо и Марсел Депрато.

Каю. Сбогом на пелените

Когато Каю се научава да използва гърнето подобаващо, идва време да се отърве от пелените. Той може да играе навън, без да се подмокри, но при следобедния сън и през нощта ситуацията е различна. За да осъзнае Каю, че вече е пораснал, родителите му му купуват дъска за тоалетната. Постепенно гърнето излиза от употреба, а героят се вълнува и следи дали се е подмокрил.

Съвсем естествено, най-напред Каю престава да се подмокря при следобедния сън. Радостта му е огромна, когато една сутрин се събужда напълно сух. Разбира се, има и драматични обрати в някои от нощите, но думите на бащата са истинско успокоение:

„- Не се тревожи – успокоява го той. – И аз се напишквах на твоята възраст. Просто трябва да пораснеш още малко.“

Книгата подпомага детето в осъзнаването на процесите по контрол на червата и пикочния мехур през нощта. Това няма да стане бързо – необходимо е тялото да съзрее, за да може да се контролира. Реакцията на родителите е ключова при премахването на пелените – ако са твърде нетърпеливи и се карат на детето, че се е подмокрило, те могат да забавят процеса или да травмират детето. Същото важи и при задържането на детето с пелени за твърде дълго време – това е сигнал, че възрастният не го смята за достатъчно пораснал индивид. Книгата е в помощ на мъничето, но дава добър пример и на родителите.

Изданието е стъпка 2 в в процеса на премахване на пелените. Подходящо е за деца на възраст 2+ (обозначено на корицата). Текстът е на Кристин Льорю, а илюстрациите отново са на Пиер Бриньо и Марсел Депрато. Консултант на изданието е детската психоложка Франсин Надо.

Каю опитва нови храни

Майката на Каю е притеснена, защото напоследък детето не се храни добре. Едва хапва по няколко залъка и често отхвърля предложените ястия. Един ден отказва да опита броколи.

„- Щом не искаш броколи, не ги изяждай – казва мама. – Но поне ги опитай. Да видиш какви са на вкус.“

За да преодолее проблемите с храненето на детето си, майката предлага на Каю да отидат заедно на пазар. Момченцето получава пазарска торба и е поканено да сложи в нея храните, които си хареса. То избира сирене, а майката му припомня, че като малко никак не е харесвало този продукт.

„- Помниш ли как мразеше сирене като по-малък? – усмихва се мама. – Вкусовете ти са се променили.“

После мама предлага заедно да направят супа. Каю избира продуктите, от които да я приготвят. Моркови, картофи и праз. Момчето измива зеленчуците, а после с удоволствие хапва от супата, в чието приготвяне е участвало активно.

С търпение от страна на родителите, децата постепенно променят хранителните си вкусове. Дали ще харесват вредни храни с празни калории (джънк фууд) или ще се наслаждават истински на домашно приготвената храна, зависи от възрастните. С внимателно отношение, включване в процеса на готвене и предлагането на нови вкусове децата бързо излизат от зоната на пържените храни, солетите и зърнените закуски, а салатите и супите се оказват мисия възможна.

Изданието е подходящо за деца на възраст 2+ (обозначено на корицата). Текстът е на Кристин Льорю, а илюстрациите са на Кари. Консултант на изданието е детската психоложка Франсин Надо.

Поредицата за Каю е чудесен помощник за всички родители, които отглеждат малки деца. Разработена съвместно с психолози и базирана на съветите на Франсоаз Долто, тя позволяза на децата лесно да се идентифицират с героя и да осъзнаят какво се очаква от тях в различните важни етапи на съзряването. Изчистените илюстрации не разсейват малките и им помагат да се съсредоточат върху разглежданата тема, а картонените страници и твърдите корици гарантират дълготрайна употреба.

Може за възрастните миенето на зъбите, отказването от пелените или опитването на нови храни да изглежда като каприз, но за малките деца всяка подобна дейност е истинско предизвикателство. За да подпомогнат и родителите в процеса, издателите са поместили на гърба на всяка книга каре със съвети по темата.

 

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.