Поредица „Точната книжка“ – за бебоци от 3 до 24 месеца

Понякога точната книжка те намира, защото познаваш точния човек. Благодарение на него отново се сдобихме с ценно допълнение в детската ни библиотека – поредицата от четири заглавия „Точната книжка“ от полската авторка Агнешка Старок (изд. „Емас“). Затова с удоволствие ще споделя своите впечатления, докато ги четем с детето ми (от раждането му до момента – на 1,5 г.). Книжките от цялата поредица са разработени с помощта на психолог и са съобразени със способностите и нуждите за възприемане на детето в съответната възраст. Това си пролича от реакциите на сина ми във всеки един етап от развитието му.
Първата „точна“ книжка е за бебета на възраст от 3 до 6 месеца и набляга на контрастните черно-бели изображения, които, според научните изследвания, привличат бебешкото внимание в тази възраст. Прекрасна подобна поредица с контрастни книжки е и тази на Весела Крисел за Лара и Феликс, но тя отдавна не се намира по книжарниците.
Втората точна книжка (от 6 до 12 месеца) е с нарисувани опростено-симпатични изображения на най-популярните животни от фермата, като кратките надписи отдолу са не имената на животните, а звуците, които те издават. Това аз лично възприех като свежо напомняне, че родителят/четящият трябва да заеме активна актьорска позиция, ако иска да очарова, развесели, образова и предаде на детето си любов към книгите. Така или иначе, усърдното мучене, цъкане и кудкудякане при нас даде бързи резултати, като за по-интересно го комбинирахме с един дървен пъзел, който имаше почти същите животни.
Третата книжка (от 1 до 1,5 години) разказва кратката история на Ани, чиято майка я извежда на разходка с количката. По пътя си срещат друго дете, гълъб, куче, става време за обяд и се прибират, т.е. описано е обичайното ежедневие на детето в тази възраст с най-често срещаните и познати предмети и животни. Тази история сме чели и преживявали стократно, благодарение на нейната баналност и разпознаваемост на всички герои.
Четвъртата книжка (от 1,5 до 2 години) надгражда третата с описанието на един ден от живота на Ники и Лили, които отиват с родителите си на площадката, люлеят се, пързалят се, строят замък в пясъчника и се прибират вкъщи, за да хапнат пиле с картофки. Откакто детето ни премина на режим от две игри на площадката дневно, тази книжка е сред неизменните ни фаворити за четене по всяко време на деня, до пълно и неизбежно наизустяване на текста. 🙂
Като съдържание книжките напълно съответстват на интересите на детето в дадената възраст или поне така се случи при нас. Пробвала съм да му дам книжката за следващата възрастова група като експеримент и не й обръща особено внимание, докато не понаближи указаната от авторите възраст. Например, той не се интересуваше много от Ани и майка й, които отиват на разходка в книжка №3, докато не проходи и не започна да се надбягва усърдно с кучета и гълъби – преди това си предпочиташе книжка №2 с животните. А щом набра увереност да се люлее и пързаля сам, нямаше нищо по-пленително от „приключенията“ на Лили и Ники на детската площадка в книжка №4. Хубавото е, че с радост и ентусиазъм се връща за кратко към предните книжки – т.е. пак ще изслуша и изгледа с удоволствие как Ани се разхожда в количката или заедно издаваме звуците на нарисуваните животни.
Ето и останалите достойнства на поредицата за мен, като активно четящ родител, сред изкушаващото море от предложения на детския книжен пазар:
  • семпли изчистени изображения, често на бял фон: това бих определила като плюс, защото детето се фокусира по-добре върху познатото му животно/предмет/ситуация;
  • малък формат като за детски ръце и твърди страници, които досега не сме успяли да смачкаме или скъсаме (въпреки някои опити); леки за разнасяне при семейни пътувания; леко гланцирани страници, които позволяват да се позабършат неизбежните петна от вода, храна и тестване на вкус от любознателния подрастващ читател;
  • на задната корица има синтезирана информация за еволюцията на говорните умения на детето на съответната възраст, физическото му развитие и кратък коментар какво да очакваме при четенето на книги на текущия етап. Намирам тези няколко изречения за много полезно резюме, особено за родители които нямат желание или време да се заровят по-подробно в научните източници по въпроса или пък просто искат да си направят бърза справка.
И една идея за споделяне: първата книжка от поредицата (за 3-6 месеца) съм подарявала успешно вече няколко пъти на бебешка погача (без никой да дублира подаръка ми :), а после ни става традиция да добавям и следващите на всеки шест месеца, като родителите ги очакват с нетърпение.
Поредицата „Точната книжка“ на изд. „Емас“ е с нашето семейство от раждането на сина ни, вече почти година и половина. Издавали сме всички звуци стотици пъти, наизустили сме всички текстове (където ги има), но за нас все още е удоволствие да си правим компания с „точните книжки“. Автор на поредицата е Агнешка Старок, илюстраторите са Брата Рилска-Ковалска и Каролина Чехон-Видрих, в превод на български от Милена Милева.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.