Подготовката за „Бисерче вълшебно” 2016 стартира с кампания „Активните #бисерчета”

Фондация „Детски книги”, организатор на единствената българска награда за най-добра детска книга, в която жури са децата, „Бисерче вълшебно”, стартира кампания „Активните #бисерчета”. Тя ще продължи до 17.04.2016 и целта й е да провокира децата от 6 до 18 години да станат активни участници в популяризирането на наградата сред техните връстници и съученици, като ги убедят да бъдат читатели с мнение.

Водени от убеждението, че децата се вслушват най-често в мнението на връстниците и са неизчерпаем източник на идеи, организаторите ги приканват да съберат свой екип и да покажат как разпространяват идеите на „Бисерче вълшебно“ сред другите деца.

„С кампанията „Активните #бисерчета” искаме да открием най-дейните и креативни деца като ги предизвикваме да разкажат за „Бисерче вълшебно” на съучениците и приятелите си и да ги убедят да четат и да гласуват за любимата си книга.”, разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация „Детски книги”.

Желаещите да се включат в кампанията могат да се запознаят с официалните правила и да попълнят електронния формуляр за участие, след като решат дали ще участват сами или с екип от съмишленици и намерят подкрепящ възрастен, който ще е необходим, за да следи крайните срокове и да осъществява комуникацията по кампанията.

За да улеснят бъдещите участници, от фондацията споделят някои идеи за популяризиране на наградата „Бисерче вълшбно”:

  • Основи читателски клуб! В него обсъждай с приятели и съученици книгите, номинирани в наградата „Бисерче вълшебно” 2016, организирай литературни двубои и стимулирай четенето. Защото винаги е по-готино да знаеш неща, които възрастните пропускат да научат от модерните книги.
  • Бъди режисьор, сценарист, а защо не и актьор! Създай свой собствен рекламен клип за наградата „Бисерче вълшебно” или за някое от номинираните заглавия. А после не пропускай да ни споделиш, за да го популяризираме.
  • Стани журналист! Започни журналистическата си кариера в създадения от теб и твоите приятели ученически вестник, посветен на „Бисерче вълшебно” и номинираните книги. Търси читатели, които да интервюираш; пиши новини за развитието на кампанията в твоето училище или населено място; търси интересна информация за автори, илюстратори и преводачи. И нека силата на словото бъде с теб!
  • Направи благотворителен базар в училище, а със събраните пари купи номинираните в „Бисерче вълшебно” 2016 книги за училищната библиотека.

В края на кампанията на томболен принцип ще бъдат изтеглени 5 екипа от активни бисерчета, които ще спечелят гостуване на български детски автор в тяхното училище или населено място. Участникът/отборът в „Активните #бисерчета2016“, който е убедил най-много деца и младежи да гласуват, ще получи награда – комплект с книги на стойност 200 лв.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и от 2014 година се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България, и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.