По вълните на времето и историята с „Хроники“

„Хроники. Пътуване през историята“ (изд. Timelines) на Петер Хус, в съавторство със Силвия Ванден Хееде, е от рядката порода на картинните енциклопедии, които не са насочени към най-малките читатели. Идеята на автора и илюстратор Хус е да потопи любознайковците в потока на времето и заедно да се понесат по вълните през историята на света. И прави буквално това – историята е представена като непрекъснат поток, който преминава от един разтвор на следващия.

Началото, разбира се, е с Големия взрив и възникването на живота на Земята. Следват (неизбежните) динозаври, първите хора и човешки цивилизации, хуните, династията Мин, инките, двете световни войни, 20-те години на 20. век, космическите кораби, та чак до наши дни – годините след 2010-та. Включени са дори съвсем скорошни събития като атентата в редакцията на „Шарли ебдо“ и потъването на круизния кораб „Коста Конкордия“ край италианския бряг.

Обичайно за картинните книги текстът не е водещ. Дадена е само най-основна информация за темата в кратки изречения, което пък дава повод читателят да се задълбае само в тези, които са му интересни. Чрез илюстрациите Петер Хус поема щафетата от думите и доразказва историята с изчистен рисунък и ограничена цветова палитра, а кратките текстове са оформени вълнообразно, точно като вълни в океана на времето.

Илюстрациите му са закачливи и пълни със стотици подробности, които често крият хумористични намигвания. Например, черната овца сред стадо бели овце. Разглеждането им отнема часове и човек непрекъснато открива незабелязани досега малки детайли, шеговити визуални коментари, които придават по-непосредствен поглед върху описваните исторически събития и възможност на читателите да си представят какви би било да живеят по онова време.

Не се заблуждавайте, че „Хроники“ е повърхностна и лесна енциклопедия, която няма да допринесе за уменията за четене на децата, а те просто ще разглеждат картинки. „Четенето“ на илюстрациите е не по-малко сложен и информативен процес от четенето на текст. То развива концентрацията, наблюдателността, правенето на асоциации и логически връзки.

Книги като „Хроники“ са като първи пост в щафета – те запалват искрата на любопитството и отвеждат читателите до други книги, други енциклопедии, неизследвани теми.

Преводът е на Анета Данчева, а изпълнението на книжното тяло е безкомпромисно – твърди корици, голям формат, плътна хартия, високо качество на печата. Като заклет любител на енциклопедиите ми е трудно да се сетя за по-подходящ луксозен подарък за любознателни малчугани над 8 години.

Вземете книгата с код с кауза DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg.

Когато купувате книги с този код, вие подкрепяте насърчаването на детското четене в България.