„Питанки“ – запазената територия на децата

Един от най-важните въпроси безспорно е „Защо?“. Само ако питаме, можем да трупаме познания, да се развиваме като личности и да постигаме неподозирани успехи.

За голяма част от родителите няма нищо по-ужасно от детските въпроси. За щастие, писателката Петя Кокудева знае колко важна е тяхната роля и събира някои от най-интересните детски „защо“-та в пъстрата книжка със стихотворения „Питанки“ (изд. „Жанет-45“).

Както всички книги на Петя, и тази е красива и напълно необикновена. Главният герой е симпатично човече с пилотска шапка, готово да полети на крилете на своето въображение и да потърси отговорите на детските въпроси накрай света. „Питанки“ съдържа 36 стихотворения, засягащи най-различни въпроси за мечтите на дъжда, играчките на мечките, как се избират родителите, има ли музей на истините, излизат ли във ваканция думите и какво крие речникът на липсващите думи:

„…А дъждът пък ми оставя

по прозореца рисунки.

Своя дума заслужават.

Ще ги нарека „дъждунки“.

–из „Няма ли те, ако нямаш име“, „Питанки“

Читателите на книгата – малки и големи – веднага ще усетят вниманието, с което авторката подхожда към децата. Тук няма да намерите размахване на пръсти и нравоучения, защото Петя Кокудева се придържа към най-важното правило: в царството на децата именно те са господари. Затова младата дама умело улавя всички въпроси, колебания и причудливи обяснения на малчуганите и ги претворява в стихове, които да припомнят и на нас, възрастните, колко пъстро и вълнуващо е детството.

„Душът дали е измислен от слона?

Имат ли малки нослета цветята?

Кралят дали ще е крал без корона?

Не й ли се вие свят на Земята?

Точният отговор само един ли е?

Разните други погрешни били…

А да се питаш, е правилно винаги!

Всички въпроси са верни, нали?

– „Обичам да питам“, „Питанки“

„Питанки“ е изумителна книга, предвидена да се чете често-често, не да се обяснява. Тя върви ръка за ръка с прелестните илюстрации на Ромина Беневенти, която по традиция илюстрира книгите на Петя Кокудева. Едно е сигурно: дадете ли я на детето си, ще отприщите порой от въпроси. Но пък не се знае дали някой ден няма да се окаже, че сте създали велик откривател, отговаряйки на безбройните въпроси „Защо?“.