Откриха Националната библиотечна седмица

На 12. май  в 10 часа в София Хотел Балкан беше открита Националната библиотечна седмица за 2014 г. Специални гости на откриването бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова и принцесата на Нидерландия Лаурентин ван Оранйе.

Г-жа Снежана Янева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) прочете обръщение на асоциацията по повод библиотечната седмица. Тя подчерта, че в страната има развита мрежа от над 4500 библиотеки и „техният потенциал трябва да бъде развиван и обогатяван, за да се превърнат те в центрове за достъп до съвременна и актуална информация.” С обръщението си ББИА заявиха, че „гражданите на България трябва да имат достъп до модерни библиотеки” и „библиотеките имат нужда от подкрепата на обществото.” Г-жа Янева връчи обръщението на г-жа Маргарита Попова.

На свой ред вицепрезидентът направи обръщение към присъстващите, в което сподели, че „се присъединявам на драго сърце към инициативата нашите библиотеки да могат да участват в чудесната кампания за откриване на нови хоризонти.”

Последва изказване на специалния гост на събитието, принцесата на Нидерландия Лаурентин ван Оранйе, която заяви убеждението си, че библиотеките са „изумително място, където ученето, културата и устойчивостта на общностите се обединяват.” Тя призна, че „трябва да правим много повече инвестиции в библиотеките.”

Лаурентин ван Оранйе получи почетен знак за посланик на библиотеките от председателя на Българската библиотечно-информационна асоциация като признание за дейността й в областта на грамотността.

По време на откриването бяха връчени и наградите на ББИА. За млад библиотекар на годината бе избран Петко Георгиев от Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив. За библиотека на годината бе определена Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна. Радостина Тодорова от библиотеката на Нов български университет стана библиотекар на годината, а наградата за „Подкрепа за библиотеките” отиде при SAP Labs.

За трета поредна година инициативата се провежда с подкрепата на Фондация „Америка за България“.