„Островът на барбароните“ – раздор и помирение

Поредицата за барбароните е любима на много родители, а вече и на техните деца. Към познатите от едно време книжки изд. „ФЮТ“ прибавя и неиздавани на български език заглавия, които покриват широк спектър от теми. Независимо каква е основната повествователна нишка, едно е гарантирано: авторите Анет Тизон и Талас Тейлър изпращат на читателите послания, че може и да сме различни на външен вид и умения, но приятелството, вниманието към другия, загрижеността и добротата ни правят еднакви. И единни.

„Островът на барбароните“ отвежда познатите чудати герои към топлите страни, далеч от дъждовната есен. Те се озовават на необитаем остров и прекарват дните в игри и дружни забавления.

Съвместната работа ги сплотява още повече и превръща ваканцията им в приятен празник.

Един ден Барбалала открива косъм в чая си и обвинява Барбалячо. Силно засегнат, той я нагрубява, а след него всичките му братя и сестри започват да си разменят обидни думи.

Спокойствието вече не съществува и всяко барбаронче решава да се храни, живее и забавлява поотделно.

За капак, всеки от тях решава да си построи собствена къща, боядисана в неговия цвят.

При боядисването нещата не протичат никак гладко и скоро барбароните се оказват напръскани с всевъзможни цветни петна, които ги правят… еднакви. Тъкмо това слага край на раздора помежду им.

Чрез идеята на Анет Тизон и Талас Тейлър децата осъзнават по забавен начин, че спокойствието в отношенията е крехко и лесно може да бъде нарушено. Двамата автори представят картина, която се разиграва всеки ден в детската градина, в училище или на площадката за игра – кавга за съвсем незначително нещо и острите реакции на децата. С помощта на илюстрациите читателят научава за обидите, които си отправят героите, етапите на кавгата и намереното решение на проблема. От гледната точка на възрастните, любопитна е реакцията на Мама и Татко Барба. Те оставят отрочетата си да се помирят сами и не застават на ничия страна, не се намесват с поучителни слова – реакция, която не се среща твърде често сред родителите. 

„Островът на барбароните“ (изд. „ФЮТ“) показва на деца и възрастни, че обемът на текста няма отношение към качеството на историята. Липсата на многословни диалози, скучни обяснения и назидателно поведение на героите превръща книгата в чудесно четиво дори за най-малките. Уж изчистените, но пълни с чудни детайли илюстрации помагат на детето да развие наблюдателността си и своето естествено любопитство и визуална култура.

Поставената тема за кавгата и възможните решения предлага на читателите да изследват въпроса от страничен ъгъл, като същевременно го пречупят през собствения си опит и си изградят реакция за следващ път, в който ще попаднат в подобен конфликт.

Книгата е номинирана в категория „Откриватели“ (5-7 г.) в Награда „Бисерче вълшебно“ 2018.